Početna Gradske teme Rigorozni uslovi za one koji žele terapiju kubanskom vakcinom

Rigorozni uslovi za one koji žele terapiju kubanskom vakcinom

institut-sremska-kamenica-wide-jpg_640

Institut za plućne bolesti Vojvodine spreman je da krene sa testiranjem bolesnika koji ispunjavanju kriterijume za uključivanje u studiju takozvane kubanske vakcine, “cimavaksa”.

Svi bolesnici koji su do sada primili bilo kakav vid terapije ili im je bolest ustanovljena pre više od mesec dana ne ulaze u odabir kandidata za vakcinu, kaže za 021 direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine Branislav Perin.
Institut za plućne bolesti Vojvodine apeluje da se građani ne prijavljuju samoinicijativno za primanje terapije, jer postoje strogi kriterijumi koji određuju da li će neko postati kandidat za vakcinu ili neće. Perin naglašava da je Institut dobio zalihe dovoljne za 10 višemesečnih terapija, ali nije poznato kada bi one mogle da budu potpuno iskorišćene.

Ono što oboleli mora da ispuni je da bude negativan na receptor epidermalnog faktora rasta, što se otkriva putem eliza testa. Ovaj test je, inače, nov za naše stručnjake i nije poznato koji procenat ljudi ima povećanu količinu ovog faktora u krvi. Naravno, pacijenti moraju dati pristanak za testiranje, s obzirom na to da se radi o leku koji nije registrovan u našoj zemlji“, kaže Perin i dodaje da je vrlo teško precizirati koliko bolesnika će ispunjavati kriterijume.

Jednake doze “cimavaksa” dobili su i Klinika za pulmologiju Kliničkog centra Srbije i KBC “Bežanijska kosa”.

03.11.2015. 09:12

U tri zdravstvene ustanove – Institutu za pluće bolesti u Sremskoj Kamenici, Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije i KBC Bežanijska kosa juče je počelo testiranja kubanske vakcine “Cimavax EFG” i odabir pacijenata sa karcinomom pluća koji će ih primiti.

Došli su pacijenti, ušli su u proceduru, formirani su konzilijumi, ali to nije procedura koja traje pola sata, prosto svaki pacijent mora da se obradi“, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je istakao da je nabavljeno 1.680 jedinica vakcine, koje su dovoljne za 30 pacijenata, ali da za Ministarstvo zdravlja nije problem da se nabave dodatne količine. “To je sve na dobrovoljnoj bazi, kako budu stizali zahtevi, tako ćemo se organizovati, dakle ovo je samo početak i mi nemamo problem da nabavimo dodatne količine, ali nije bilo normalno da nabavimo stotine hiljada, a da ne znamo kakve su želje pacijenata“, kazao je Lončar.

On je objasnio da lekar na osnovu liste bolesti, obaveštava pacijenta da može da primi vakcinu i da onda pacijent odlučuje da li će je primiti. Ukoliko je odgovor pacijenta pozitivan, onda on ide na testiranje i postaje zvanični kandidat za kubansku vakcinu. “Za desetak dana će doći stručnjaci sa Kube, koji će sve to pratiti, a mi ćemo se potruditi da za to vreme obradimo što više pacijenata“, rekao je Lončar.

Kubanske vakcine, koje su besplatne, stigle su u petak u Srbiju. Kako je najavljeno, lek će biti primenjivan na pacijentima koji imaju četvrti stadijum bolesti, za koji se prognozira još šest meseci života.

Autor: 021.rs