Početna Gradske teme Počeo 21. Festival meda

Počeo 21. Festival meda

0

med3

Festival meda, 21. po redu, otpočeo je danas i trajaće do 20. septembra na Trgu slobode. Festival je tradicionalno otpočeo molitvom, nakon čega su se obratili predsednik pčelarskog društva “Jovan Živanović” Miša Čupić, zamenik predsednika Saveza pčelarskih organizacija Milutin Petrović i predsednica Skupštine grada Novog Sada Jelena Crnogorac.

Miša Čupić je izjavio da je veliki pomak učinjen registrovanjem lipovog meda kao proizvoda geografskog porekla, te dodao da je izvoz meda porastao četiri puta u poslednjih par godina.
Predsednica Skupštine grada je rekla da Novi Sad i Srbija imaju potencijal da, zahvaljujući ovoj privrednoj grani, naprave prodor na strana tržišta i uključe se u svetske trendove.

med1

Cene se kreću uglavnom oko 900 dinara za bagremov med, 700 za lipov i livadski, a mešavine sa propolisom, mlečnim polenom, kao i mešavina od 14 lekovitih biljaka, od pola kilograma, može se kupiti za 700 dinara.
Zainteresovani će imati priliku da uživaju u izložbi pčelinjih proizvoda, opreme za pčelarstvo, kao i predmeta iz kućne radinosti. Tokom tri dana festivala biće priređen bogat kulturno-zabavni program. U subotu od 10 časova održaće se predavanje o Fruškogorskom lipovom medu. Istog dana, od 11 časova održaće se i šahovski turnir za predškolce.

Autor i foto: 021.rs