Početna Danas u gradu “Smanji gas”: Nada Macura promoter bezbednosti u saobraćaju

“Smanji gas”: Nada Macura promoter bezbednosti u saobraćaju

smanji gas

Pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije uz podršku Grada Novog Sada realizovan je projkat o bezbednosti u saobraćaju sa ciljem da se naši najmlađi edukuju na vreme o pravilnom i bezbednom ponašanju u saobraćaju. U okviru projekta SMANJI GAS na Trgu slobode održani su besplatni časovi bezbednosti našim najmlađim sugrađanima. Promoter ove akcije je naš poznati lekar Nada Macura.

Današnja promocija se održava za predškolce, oni predstavljaju našu snagu i koja treba da bude vaspitavana u stilu 21. veka. Svedoci smo da je saobraćaj gušći sa povećanjem stanovnika svakog mesta u Srbiji tako da je ova akcija odlično osmišljena da deca nauče kako treba da se ponašaju na ulici, kao i kulturu pešačenja, naročito je važno da roditelji daju dobar primer svojoj deci svojim postupcima u saobraćaju“, kaže naš najpoznatiji lekar Hitne pomoći Dr Nada Macura.

smanji gas1

Mališani su imali priliku da se upoznaju sa saobraćajnim znacima, raskrsnicama i da nauče kako se bezbedno prelaz i ulica. Kod starijih sugrađana skrenuta je pažnja na bezbednost u saobraćaju i pravilinom ponašanju tokom vožnje.

U uzrastu kada se osamostaljuju kao pešači, vozači rolera, bicikla bez pratnje odrasle osobe, deca predstavljaju najugroženije učesnike saobraćaja. Prema statističkim podacima Agencije za bezbednost saobraćaja za celu Srbiju zabeleženo je da je u periodu od 2010. do 2104. Godine 82 mališana izgubilo život u saobraćajnim udesima, dok je u saobraćajnim nezgodama povređeno 7.783 dece.

Akcija PAŽNJA ŠKOLARCI traja će do kraja decembta 2015. godine u različitim gradovima u Srbiji u nameri prevencije nemilih događaja u saobraćaju koji tokom nekoliko godina beleže veliku stopu porasta stradale dece u saobraćaju.

Autor i foto: Ljiljana Kozarev, NsHronika.rs