Početna Gradske teme Još uvek nije rešeno pitanje radnog vremena kafića

Još uvek nije rešeno pitanje radnog vremena kafića

laze-teleckog-kafici-izlasci-zurke

Radno vreme ugostiteljskih objekata u centru Novog Sada, već godinama je predmet spora stanara tog dela grada, ugostitelja i nadležnih iz Grada. Na dnevnom redu jučerašnje proširene sednice Mesne zajednice “Stari grad”, razmatran je Nacrt odluke o radnom vremenu tih objekata, kojim se predviđa radno vreme do 23 sata, odnosno vikendom do ponoći.

Nezadovoljnih nacrtom oduke i svime što je do sada urađeno, je bilo i kod ugostitelja i kod stanara, ali obe strane saglasne su u jednom-Grad mora da reši ovaj dugogodišnji problem. Nakon iznošenja Nacrta odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, na proširenoj sednici Saveta mesne zajednice “Stari grad”, usledila su pitanja i primedbe stanara i ugostitelja, te se diskusija vrlo brzo pretvorila u žučnu raspravu. Kao ni prethodna dva puta, ni od ove treće javne rasprave, stanari najužeg centra grada ne očekuju da će problem biti rešen.

To je stambena zona u kojoj mi živimo a opkoljeni smo kafićima. Imam malo dete koje ne spava, ne spavam ja, ne spava žena. Niko ne spava. Buka nered. Kad idemo na posao preskačemo čaše, flaše“, rekao je Žarko Tomić, stanar u centru grada.

Da su zahtevi stanara za mirnim snom opravdani, slažu se i ugostitelji, ali ipak, smatraju da postojeće radno vreme ne treba menjati, već ga treba poštovati. I dok su se iz mase čuli pozivi stanara upućeni nadležnima da provedu noć u njihovom komšiluku i da se na taj način uvere u buku, ugostitelji tvrde suprotno i ističu da je problem u kontroli koja mora biti stroža, jer mnogi lokali rade i nakon predviđenog kraja radnog vremena.

Dođe policija kod mene zatvori lokal, a preko puta mene lokal radi. Ako zatvaraš mene, zatvori i njega. I onda svi moji gosti pređu kod njega i kod mene više ne dolaze i kažu pa nećemo više da dolazimo kad nam je najzanimljivije dođe policija i otera nas“, naglasio je Milan Subašić, ugostitelj i stanar u centru grada.

Ovaj nacrt napisan je zbog interesa, kako stanara, tako i ugostitelja, i neće ostati prazno slovo na papiru, poručuju iz Grada.

Mi smo predvideli da u slučaju stambenih i stambeno poslovnih zgrada ugostiteljski objekti rade radnim danom od 7 do 23, petkom i subotom do 24 sata. Ako je ugostiteljski objekat u poslovnoj zgradi, tu smo predvideli da rade radnm danom do 23 sata, a petkom i subotom do 2 sata ujutro“, rekao je Goran Sečujski, član Gradskog veća zadužen za privredu.

Mi smo se odmah prihvatili tog teškog problema.prihvatili smo se najtežeg, a to je da nekako umirimo ovu buku u centru grada, da dovedemo u red i ugostitelje na neki način, da ase pridržavaju odluke o radnom vremenu, a i ona dešavanja koja se dešavaju u centru izostanu. Očekujemo i radi inspekcijskih službi s obzirom da su i oni zaslužni za stanje koje je sada u centru grada“, objasnio je Vladimir Meleg, predsednik Saveta Mesne zajednice „Stari grad”.

Duže radno vreme imaće samo oni ugostiteljski objekti koji se nalaze na najmanje 400 metara udaljenosti od stambene zone, poručuju nadležni.

Autor i foto: RTV