Početna Gradske teme Početak školske godine prelomni trenutak za epidemiološku situaciju

Početak školske godine prelomni trenutak za epidemiološku situaciju

Početak školske godine prelomni je trenutak u ukupnom odnosu prema epidemiji, rekao je za RTS epidemiolog Branislav Tidorović i naglasio da deca treba da nose maske. Ukazao je i da rizike treba smanjiti na najmanju moguću meru i da se sve mere moraju sprovoditi.

Prema rečima zamenice direktora instituta „Batut“ Darije Kisić Tepavčević, bilo koja maska, hirurška, epidemiološka ili pamučna, prihvatljiva je za učenike prilikom boravka u školi. Ipak, s obzirom na to da deca idu svaki dan u školu, najekonomičnije su platnene i pamučne maske, koje se peru, peglaju, i redovno održavaju, poručila je Kisić Tepavćević.

Ona je istakla da će organizacija nastave biti takva, da će prilikom slušanja nastave biti obezbeđena fizička distanca i najavila da će se u školama vršiti edukacija kako da se rizik za prenošenje infekcije svede na najmanju moguću meru.

Iz Kriznog štaba su objasnili i da se još razrađuju preporuke za učenike sa autizmom i smetnjama u razvoju. Reč je o, kako su istakli, deci kod kojih je rizik od infekcije potpuno isti kao kod ostalih đaka, ali je način organizovanja preventivnih mera specifičan.

Ukoliko bi došlo do nekih promena i eventualno novog pika i povećanja opasnosti od širenja epidemije, odlazak u školu bi bio prekinut i prešlo bi se na onlajn nastavu.

Izvor: RTS, FoNet
Foto: PIxabay