Početna Gradske teme Počinje “Dečija nedelja” u Novom Sadu

Počinje “Dečija nedelja” u Novom Sadu

0

Manifestacija “Dečija nedelja” održaće se od 7. do 13. oktobra, pod sloganom “Da pravo svako – dete uživa lako“.

Prilikom predstavljanja programa, u ime Udruženja “Život kao inspiracija” Ljiljana Maširević je naglasila da decu, njihove roditelje i sve ostale zainteresovane očekuje bogat program koji započinje otvaranjem manifestacije u “Novosadskom dečjem kulturnom centru”, bivšem Raspustilištu, u Radničkoj ulici 20, u ponedeljak, 7. oktobra, u 11 časova.

“Budući da su dečija prava ovogodišnja tema, poseban značaj smo posvetili pravu na igru. Pripremili smo mnoštvo programa zabavnog i edukativnog karaktera, koji se odvijaju i u Veterniku i Futogu. Kao i svake godine, biće izvedene i mnoge pozorišne predstave, predviđene su i kreativne radionice otvorenog tipa i brojne sportske igre, a svi sadržaji su besplatni”, rekla je Maširević i dodala da je zatvaranje “Dečije nedelje” predviđeno koncertom “Srce puno muzike”, u izvođenju Udruženja “Družiciranje”.

Ove godine, novina je učenički parlament, koji će se održati u četvrtak, 10. oktobra u 12 časova, u Skupštini Grada i posvećen je temama za mlade, o kojima će govoriti i promoter “Dečije nedelje” atletičar Mihail Dudaš, s posebnim osvrtom na zdrave stilove života. Dudaš je naglasio da je ponosan što je promoter ovako značajne manifestacije već pet godina.

“Svaka nedelja u godini treba da bude dečija nedelja, a mi stariji imamo važan zadatak da deci prenesemo svoja znanja, da ih podstičemo i motivišemo i da im svojim delima ukažemo na prave vrednosti”, rekao je atletičar i pozvao zainteresovane da posete neke od brojnih sadržaja manifestacije.

Član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Tihomir Nikolić naveo je da je iz budžeta Grada za realizaciju “Dečije nedelje” obezbeđeno milion dinara.

“Cilj je da se skrene pažnja na prava i potrebe dece i da se ukaže na odgovornost okoline za njihovo odrastanje, pre svega porodice, škole i države. Programom na nivou Grada Novog Sada predviđene su brojne aktivnosti za decu, roditelje i vaspitače, dok osnovne škole, Predškolska ustanova, Dečije selo, Crveni krst i druge ustanove imaju svoje programe”, naglasio je Nikolić.

Na konferenciji je takođe rečeno da svake godine Vlada Srbije donosi Uredbu o utvrđivanju posebnih iznosa, koji se plaćaju za vreme “Dečije nedelje“, a 60 odsto sredstava od prodaje markica koristi se za realizaciju aktivnosti na opštinskom nivou.

Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu distribuirala je markice dobijene od Organizacije “Prijatelji dece Srbije”, autobuskoj i železničkoj stanici, pozorištima, bioskopima i Spensu, u vrednosti od 1.033.000 dinara, a sredstva treba da se dobiju i od svake poslate poštanske pošiljke u iznosu od deset dinara, koja se direktno uplaćuju na račun budžeta Republike. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će 60 odsto od ukupnog iznosa prikupljenih sredstava uplatiti na podračun za porodiljska prava Uprave za dodatak na decu.

Slogan ovogodišnje manifestacije posvećen je tridesetogodišnjici usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta. Manifestaciju organizuje Udruženje “Život kao inspiracija” uz podršku Grada Novog Sada, a kompetan program možete videti OVDE.

Izvor: 021
Foto: Pixabay