Početna Gradske teme Počinje “Dečija nedelja” u Novom Sadu

Počinje “Dečija nedelja” u Novom Sadu

0

Manifestacija “Dečija nedelja” održaće se od 1. do 7. oktobra u Novom Sadu pod sloganom “Moje je pravo da živim srećno i zdravo – za odrastanje bez nasilja”.

Ovaj događaj organizuje Udruženje “Život kao inspiracija” uz podršku Grada Novog Sada.

Načelnica Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Vera Grkavac je rekla da svake godine Vlada Srbije donosi Uredbu o utvrđivanju posebnih iznosa koji se plaćaju za vreme trajanja “Dečije nedelje”, a 60 odsto sredstava od prodaje markica koristi se za realizaciju aktivnosti na opštinskom nivou.

– Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu distribuirala je dobijene markice od Udruženja “Prijatelji dece Srbije” autobuskoj i železničkoj stanici, pozorištima i Spensu u ukupnoj vrednosti od 1.033.000 dinara. Takođe, od svake poslate poštanske pošiljke dobijaće se sredstva u vrednosti 10 dinara koja će biti direktno uplaćena na račun budžeta Republike. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će 60 odsto od ukupnog iznosa prikupljenih sredstava uplatiti za porodiljska prava na podračun Uprave za dodatak na decu – rekla je Grkavac.

U ime Udruženja “Život kao inspiracija” Ljiljana Maširević je naglasila da decu, njihove roditelje i sve ostale zainteresovane očekuje bogat program koji započinje otvaranjem manifestacije u “Studiju M” u ponedeljak u 18 časova besplatnim koncertom sa preko 150 učesnika različitih uzrasta.

– Ove godine kao novinu, uveli smo u Program i radionicu nenasilne komunikacije namenjenu predškolcima. Pored toga, tu su i brojne aktivnosti usmerene na borbu protiv vršnjačkog nasilja u školama. Kao i svake godine biće izvedene i mnoge pozorišne predstave, predviđene su i kreativne radionice otvorenog tipa, a svi sadržaji su besplatni – rekla je Maširević.

Ona je dodala da je zatvaranje “Dečije nedelje” predviđeno u nedelju u 12 časova u dvorcu Eđšeg koncertom “S muzikom se lepše živi” u izvođenju Udruženja “Družiciranje – muziciranje”.

Sonja Miladinović iz Školske uprave Grada najavila je da će se održati i “Olimpijske igre za sve” u petak sa početkom u 9 časova, na otvorenim terenima OŠ “Nikola Tesla”.

– Manifestacija je inkluzivnog karaktera i namenjena je deci od pet do 11 godina. Projekat je osmišljen u cilju promovisanja socijalne inkluzije kroz sportske aktivnosti i vršnjačku podršku – rekla je Miladinović.

Promoter “Dečije nedelje” je atletičar Mihail Dudaš koji je pozvao sve zainteresovane da posete neke od brojnih sadražaja manifestacije.

Izvor: 021
Foto: Promo