Početna Gradske teme Počinje drugi upisni rok na novosadske fakultete, FTN i dalje najpopularniji među...

Počinje drugi upisni rok na novosadske fakultete, FTN i dalje najpopularniji među brucošima

0

Drugi upisni rok na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu počinje u prvoj nedelji septembra, a nakon prvog kruga upisa slobodnih mesta ima na svim fakultetima.

Budućim brucošima je dostupno 2.570 mesta, od čega 933 za upis na teret budžeta i 1.637 za samofinansirajuće studente. Prijemni ispiti su na većini fakulteta planirani za prvu nedelju septembra, a detaljnije informacije se nalaze na sajtu Univerziteta u Novom Sadu.

Što se tiče prvog upisnog roka, na Univerzitetu u Novom Sadu upisano je ukupno 6.715 brucoša, na 4.579 budžetskih i 2.136 samofinansirajućih mesta.

Kako u Rektoratu kažu, u prvom upisnom krugu je bilo studijskih programa za koje je konkurisalo i nekoliko puta više studenata od predviđenog broja.

Broj prijava na programu osnovnih akademskih studija softversko inženjerstvo i informacione tehnologije na Fakultetu tehničkih nauka bio je više nego petostruko veći u odnosu na broj slobodnih mesta, dok je po četiri kandidata na jedno mesto konkurisalo na programima kao što su psihologija na Filozofskom fakultetu, dentalna medicina na Medicinskom fakultetu i primenjene umetnosti i dizajn na Akademiji umetnosti – objašnjavaju u Rektoratu.

S obzirom na to da postoji veoma mali broj mesta za upis na studije glume na srpskom jeziku na Akademiji umetnosti, kao specifičan slučaj izdvaja se i više 150 prijavljenih na samo 10 slobodnih mesta, što znači da je čak 15 kandidata konkurisalo je za jedno slobodno mesto za upis na studije glume.

Veliko interesovanje je vladalo i za programe kao što su veterinarska medicina na Poljoprivrednom fakultetu, engleski jezik i književnost, kao i komunikologija i odnosi s javnošću na Filozofskom fakultetu, zatim integrisane studije medicine i osnovne akademske studije medicinske rehabilitacije na Medicinskom fakultetu, arhitektura, grafičko inženjerstvo i dizajn, kao i animacija u inženjerstvu na Fakultetu tehničkih nauka, biohemija na Prirodno-matematičkom fakultetu i muzička produkcija na Akademiji umetnosti, gde su po dva kandidata konkurisala na jedno slobodno mesto.

Izvor: 021.rs
Foto: wiki