Početna Gradske teme Počinje Evropski vikend posmatranja ptica, lokacije i u Novom Sadu

Počinje Evropski vikend posmatranja ptica, lokacije i u Novom Sadu

0

Počinje Evropski vikend posmatranja ptica, a BirdLife International poziva ljude u Evropi i Centralnoj Aziji da 1. i 2. oktobra ove godine otkriju čudesnu seobu ptica.

Naime, ovo je period godine kada milioni ptica napuštaju Evropu i sele se na jug ka svojim zimovalištima.

Evropski vikend posmatranja ptica organizuje se od 1993. godine, a ove godine se obeležava jubilarni 30. vikend.

Opšti cilj Evropskog vikenda posmatranja ptica je podizanje svesti o ugrožavajućim faktorima tokom gneždenja, migracija i usputnih stanica, kao i o zimovalištima na Mediteranu i u Africi, navode u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Na migratornom putu ptice se suočavaju sa veliki pritiscima, a najozbiljnije su klimatske promene, nestanak staništa i stradanje usled elektrokucije, kolizije, lova i nelegalnog hvatanja i držanja ptica.

U ovogodišnji Evropski vikend posmatranja ptica učestvuju 33 partnera BirdLife na teritoriji Evrope i Centralne Azije. Podaci svih partnera BirdLife o broju izleta i učesnika kao i od broju vrsta i jedinki ptica će biti dostupne na stranicama www.eurobirdwatch.eu i na facebook stranici.

U Srbiji, u Evropskom vikendu posmatranja ptica koju organizuje Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije svake godine učestvuje oko 1.000 ljudi.

Ove godine izleti će biti organizovani na 27 lokacija u poznatim rezervatima ili parkovima prirode poput Zasavice, Velikog blata, Tikvare, Carske bare, Rusande, Jegričke, Gornjeg podunavlja ali i van zaštićenih područja u urbanim sredinama poput Futoškog ili Kameničkog parka u Novom Sadu, na Nišavi u Nišu ili u parku u Deronjama.

Učešće na izletima je besplatno, a za učešće potreno je popuniti formular na OVOM LINKU.

Izvor: 021.rs
Foto: Promo