Početna Gradske teme Počinje obnova fasada Dvora i Saborne crkve u Sremskim Karlovcima

Počinje obnova fasada Dvora i Saborne crkve u Sremskim Karlovcima

Obnova ulične fasade Patrijaršijskog dvora i fasade Saborne crkve u Sremskim Karlovcima počinje posle Đurđevdana, saznaje „Dnevnik”.

Kako kaže direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa, postignut je dogovor da posle tog praznika, odnosno nakon 6. maja, počnu radovi i, i dodaje da će se pokušati, bez obzira na kašnjenje u startu, da se ispoštuje rok za završetak, a to je početak septembra, da bi do ranije najavljene proslave stogodišnjice ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve, 12. septembra, fasade bile restaurirane.

– Očekujem da će se u maju raspisati i javna nabavka za izbor izvođača za uređenje još četiri fasade na centralnom gradskom trgu – kaže Vapa. – Reč je o zgradi Župnog ureda, potom kući pored Magistrata, na Trgu Branka Radičevića 3, te kućama pod brojevima 9 i 15. U tom slučaju bi radovi mogli početi već u junu. To nam je plan za ovu godinu.

Vapa napominje da je projektna dokumentacija za parterno uređenje centra Karlovaca u završnoj fazi, da su dobijene građevinska dozvola i one za izvođenje i da se nada, ukoliko budu obezbeđene pare, raspisivanju tokom maja i javne nabavke za prvu fazu tog velikog posla.

Sanacija i restauracija zapadne fasade dvora i fasade Saborne crkve na konkursu koji je raspisan krajem prošle godine, a okončan u prvoj polovini marta ove, poverena je dvema beogradskim firmama – preduzeću „Koto”, kao nosiocu posla, i „Alp inženjeringu”. S PDV-om, vrednost radova je 79 miliona dinara.

Kako je ranije bilo rečeno, nakon zapadne fasade Patrijaršijskog dvora, obnovom bi trebalo da budu obuhvaćene i ostale, što nije bio slučaj devedesetih godina prošlog veka, kada je samo ulična bila restaurirana. Sada je zbog obeležavanja pomenutog jubileja u interesu da frontalna fasada prvo bude završena, i to do tog termina. Kada fasade Dvora i Sabornog hrama budu restaurirane, biće to prvi vidljivi rezultati ulaganja Pokrajinske vlade u obnovu Sremskih Karlovaca, za šta je 2018. godine formiran poseban buyetski fond iz kojeg treba da budu doterane i fasade dvadesetak privatnih kuća u užem centru.

Tokom zimskih meseci kompletno je restaurirana Svečana sala na spratu Patrijaršijskog dvora, što je finansirano novcem SPC i Pokrajinske vlade.

Izvor: Dnevnik
Foto: Wikipedia