Početna Gradske teme Počinje program “Ledena tišina” povodom 77. godišnjice Novosadske racije

Počinje program “Ledena tišina” povodom 77. godišnjice Novosadske racije

Program “Ledena tišina”, povodom 77. godišnjice Novosadske racije, počeće danas, 21. januara u Kulturnom centru Novog Sada, i trajaće do 27. januara.

Novosadska racija se odigrala od 21. do 23. januara 1942. godine u sklopu šire akcije fašističke Mađarske, kada je širom Bačke masovno ubijano lokalno stanovništvo, pretežno Srbi i Jevreji. Tokom tri dana u Novom Sadu je ubijeno više od 1.200 građana, uglavnom Jevreja, a među žrtvama je bilo i Srba, Roma i pripadnika drugih nacija koji su bili simpatizeri ili pripadnici NOB-a.

Nakon rata odgovorni za ovaj zločin su uhvaćeni i nakon suđenja u Novom Sadu većina je osuđena na smrt. Ipak, neki niži oficiri žandarmerije i vojske uspeli su da se izvuku, poput Šandora Kepira koji je pre nekoliko godina posle višegodišnjeg pritiska izveden pred sud u Budimpešti, ali je oslobođen i umro je ubrzo nakon toga.

Program:

Ponedeljak, 21. januar

U 12h – Otvaranje izložbe “Sećanje na dr Ignjata Pavlasa” u Likovnom salonu

Izložba posvećena Ignjatu Pavlasu – srpskom advokatu, kulturnom i političkom radniku, koji je igrao značajnu ulogu tokom priprema za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji. Više nedelja pre kraha Austrougarske u njegovoj kancelariji okupljali su se srpski intelektualci i dogovarali se o akcijama koje predstoje. U Srpskom narodnom odboru, privremenom organu vlasti, zauzimao je mesto potpredsednika, dok je Jaša Tomić bio predsednik. Kao delegat Srpskog narodnog odbora išao je u Beograd, tražeći da srpska vojska što pre uđe u Novi Sad. Nakon što je 9. novembra srpska vojska ušla u grad, Pavlas ih je prvi dočekao, a kasnije je sa balkona stare zgrade Matice srpske na glavnom trgu držao govor. Kao poslanik predsedavao je 25. novembra 1918. Velikom narodnom skupštinom u Novom Sadu na kojoj je proglašeno otcepljenje od Ugarske i prisajedinjenje Kraljevini Srbiji. Veliki narodni savet ga je 27. novembra izabrao za narodnog poverenika za unutrašnje poslove. Ignjat Pavlas ubijen je zajedno sa suprugom Olgom 23. januara 1942. u raciji mađarskih fašista u Novom Sadu, a tela su im bačena pod led u Dunav.

Utorak, 22. januar

U 12h – Otvaranje izložbe “Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja” na Tribini mladih

“… Promenada kroz radove sestre Marije je čudesan doživljaj. Ona sama posećuje mesta strašnog stradalništva i pretače ih u rajsku poetiku kroz ikoničan izobraz drevnog koptsko-jermensko-gruzijskog pseudoinfantilnog stila i ilustrativno “naivnog” pristupa… Šetajući kroz njene pejzaže ne možemo a da se ne zapitamo da li su ta mesta užasa preobražen svet iz rajske perspektive: “Topola užasa” postaje “Topola mira”, “Humka” postaje riznica blagodati, “Jasen” postaje rajska bašta… Monahinja Marija prozire mnogo dublje od samog opažaja, same likovne vizuelnosti; suštinski pretvara “vodu u vino”, transponuje jedan narativ na bajkolik način u poruku rajske i božanske večnosti…” (Aleksej D. Đermanović)

U 20h – Predavanje “Stradanje Srba u Drugom svetskom ratu” na Tribni mladih, predavač: vladika Jovan Ćulibrk

Sreda, 23. januar

U 12h – Plato ispred skulpture “Porodica”, Kej žrtava racije – Obeležavanje 77. godišnjice Novosadske racije

U 13:45h – Pomen žrtvama novosadske Racije kod spomen-ploče na Štrandu

U 18h – Velika sala Kulturnog centra Novog Sada, Projekcija filma “Spomenik” Mike Antića i dokumentarnog filma “Deca besmrtnosti” Pravoslavne eparhije Bačke

Četvrtak, 24. januar

Od 11h – Tribina mladih, Radionica “Dogodilo se, ali ne tebi” – kako je Dina zapamtila dane Novosadske racije, autor i voditelj radionice: Gordana Todorić

Od 21. do 25. januara u Likovnom salonu i na Tribini mladih, od 12h, stručno vođenje kroz izložbe priređeno za novosadske srednjoškolce

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia/BokicaK