Početna Kultura Arpad Kočiš najbolji pisac Takmičenja mađarskih vojvođanskih pisaca

Arpad Kočiš najbolji pisac Takmičenja mađarskih vojvođanskih pisaca

0

Arpad Kočiš najbolji je pisac 18. Dramskog takmičenja mađarskih vojvođanskih pisaca koje je održano u Novosadskom pozorištu.

Drugo mesto zauzeo je Bence Salai, a treće Mikloš Feher.

Najbolji reditelj je Armin Ric, drugo mesto zauzela je Sofia Deli, a treće Tara Manić.

Najbolje glumice su – ravnopravno – Livia Banka i Blanka Horvat. Najbolji glumci su – ravnopravno – Daniel Husta i Gabor Pongo.

Najbolja predstava po utisku publike je bila po tekstu Benca Salaija i režiji Sofije Deli. Tehnika je tradicionalno dobila gajbu piva. Peh sezone: Terezia Figura za peh u “Avanturama Toma Sojera”.

Januar je mesec kada Novosadsko pozorište slavi rođendan, ove godine 45. Taj dan obeležava se 27. januara, ali će zapravo cela nedelja koja mu prethodi biti u znaku slavlja.

Sve je počelo 19. januara tradicionalnim Dramskim takmičenjem mađarskih vojvođanskih pisaca – događajem koji na specifičan način osvetljava fenomen pozorišta. Uslediće niz odličnih predstava iz Subotice, Beograda, Sente, Novog Sada… Tri pisca, tri reditelja, tri predstave suština je Dramskog takmičenja. Tri pisca pišu tekst u toku 12 sati, narednih 12 sati tri teksta preuzimaju tri reditelja koji sa tri glumačke ekipe kreiraju tri predstave koje se uveče, drugog dana od početka pisanja teksta izvode, jedna za drugom, na sceni Novosadskog pozorišta.

O svemu odlučuje slučaj, kako o naslovu i temi tako i o tome ko će šta režirati i ko će biti u kojoj ekipi. Šešir je taj koji tajnu krije.

Pisci ove godine su: Arpad Kočiš, Mikloš Feher i Bence Salai dok će reditelji biti: Sofia Deli, Tara Manić i Armin Ric. Ideja je da na ovogodišnjem Dramskom i pisci i reditelji imaju manje od 30 godina u kontekstu Novog Sada – Evropske prestonice mladih 2019. godine.

Članovi žirija ove godine su: Tamaš Olah, Tamaš Varga i Đerđ Hernjak.

O čemu su tri predstave ovogodišnjeg Dramskog takmičenja…

Prva priča – Tara Manić režira tekst Arpada Kočiša

Priča o glumcu koji je u međuprostoru – onom između života i smrti. Svi su mrtvi, čekaju da pređu na drugu stranu, a on – glumac – sprema se na samoubistvo. Smrt sve vreme vreba i traži ga. Kad ga nađe…

Druga priča – Sofia Deli režira tekst Bencea Salaija

Parodija Antigone – lokalni mali Kreont, i Tebići oko njega…

Treća priča – Armin Ric režira tekst Mikloša Fehera

Odumire vojvođansko selo, nestaje, nema veze ko živi u njemu… Svi odlaze ili bi da odu. Ostaju samo oni koji ne mogu ili nemaju šansu da odu… Ovima koji ostaju – život se svodi na puko preživljavanje…

U holu Novosadskog pozorišta otvorena je izložba fotografija “Skriveni grad” Silarda Antala.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay