Početna Gradske teme Počinje vakcinacija protiv gripa

Počinje vakcinacija protiv gripa

0

U Dom zdravlja “Novi Sad” danas je distribuirano 9400 doza vakcine protiv gripa. Od tog broja 600 doza ide u Gerontološki centar, 600 doza šalje se u Dom za decu i omladinu u Veterniku, a 8.200 ostaje u Domu zdravlja “Novi Sad”.

Distribucija po svim objektima je počela odmah. U pitanju je vakcina Vaxigrip proizvođača Sanofi.

U celom svetu, osnovna strategija borbe protiv gripa podrazumeva upotrebu tritipne, inaktivisane ”SPLIT” vakcine. Za svaku sezonu gripa, Svetska zdravstvena organizacija, preporučuje sastav vakcine, koji je jedinstven za ceo svet i zavisi od aktuelnih sojeva virusa.

Sezonska trovalentna vakcina preporučuje se:

– Svim osobama starijim od 6 meseci sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema uključujući i astmu, sa metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom, sa oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom uključujući i HIV

– Svim osobama starijim od 65 godina života

– Svim licima smeštenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene

– Svim osobama zaposlenim u zdravstvenim ustanovama

– Licima zaposlenim u javnim službama

– Primena kod trudnica se razmatra od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom, dok se onima koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje vakcinacija bez obzira na stadijum trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom.

Izvor: rtv.rs
Foto: Pixabay