Početna Gradske teme Sanacija platoa na Bastionu Sv. Leopolda produžena za mesec dana

Sanacija platoa na Bastionu Sv. Leopolda produžena za mesec dana

Obnova platoa na Bastionu Sv. Leopolda na Petrovaradinskoj tvrđavi biće završena 35 dana kasnije od očekivanog, jer naručilac radova nije na vreme dao izvođačima instrukcije.

Naime, na osnovu ugovora radovi su počeli 30. jula ove godine, a izvođeni su neprekidno do 13. avgusta. Dan kasnije radovi su prestali jer naručilac, odnosno Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, nije dostavio instrukcije za dalje postupanje.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, pod čijim su nadzorom konzervatorski radovi na Petrovaradinskoj tvrđavi, 29. avgusta dostavio je dopis kojim se zahteva izvođenje radova u većem obimu i sa većim količinama od prvobitno ugovorenih.

S obzirom da prvobitni rok za završetak radova ističe 12. oktobra, izvođač je tražio produženje roka za 35 kalendarskih dana.

Javna nabavka raspisana je u martu, a ugovor između Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije i “GP Omega DOO Novi Sad” zaključen je u maju ove godine, a vrednost radova je 3.293.140 dinara bez PDV-a.

Bastion Sv. Leopolda nalazi se na isturenoj jugozapadnoj tački Petrovaradinske tvrđave. Ovaj plato je po nameni vidikovac. Celokupna površina je zaravnjena, popločana punom opekom i ograđena metalnom ogradom. Radovi su uključivali sanaciju platoa odnosno uređivanje devastiranog platoa kao i obnovu vidikovca.

Po završetku, plato će biti opremljen urbanim mobilijarom, klupama i kantom za otpatke. Tokom sanacije platoa rešiće se odvodnjavanje kako bi se sprečilo dalje slivanje atmosferske vode u bedeme što dovodi do njihove devastacije.

Ovaj Bastion je jedna od najstarijih građevina na Tvrđavi, građena još 1692. godine na jugozopadnoj tački utvrđenja u formi izduženog romba.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay