Početna Gradske teme Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

0

Oko 21.000 doza vakcine protiv sezonske gripa od sutra će biti distribuirano po objektima novosadskog Doma zdravlja. To je značajno veća količina vakcina u odnosu na prethodne godine.

Sezonska vakcina preporučuje se:

– Svim osobama starijim od šest meseci sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema uključujući i astmu, sa metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom, sa oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom uključujući i HIV

– Svim osobama starijim od 65 godina života

– Svim licima smeštenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene

– Svim osobama zaposlenim u zdravstvenim ustanovama

– Licima zaposlenim u javnim službama

– Primena kod trudnica se razmatra od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom, dok se onima koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje vakcinacija bez obzira na stadijum trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom.

Kada se zadovolje sve obavezne kategorije koje su zdravstveno vulnerabilne, onda će moći i zdravi stanovnici da se vakcinišu protiv gripa.

U Novom Sadu obično bude potrebno između deset i 15 hiljada doza, a ove godine je isporučeno 21.000. Zbog toga u Domu zdravlja očekuju da će na vakcinaciju moći da se javi svi koji to žele da učine.

– U celom svetu osnovna strategija borbe protiv gripa podrazumeva upotrebu tritipne, inaktivisane „SPLIT“ vakcine. Za svaku sezonu gripa, Svetska zdravstvena organizacija, preporučuje sastav vakcine, koji je jedinstven za ceo svet i zavisi od aktuelnih sojeva virusa – navode u Domu zdravlja.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay