Početna Kultura Izložba “Osobe sa invaliditetom koje su menjale Srbiju” otvorena u Požarevcu

Izložba “Osobe sa invaliditetom koje su menjale Srbiju” otvorena u Požarevcu

0

Posle velikog uspeha kampanje “ONI SU MENJALI SVET” , kompanija “Color Media Communications“, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, AMS osiguranjem i Apatinskom pivarom- Jelen pivo “ŠAMPIONI SVAKI DAN”, kampanju nastavlja i u 2020. godini.

Kampanja “OSOBE SA INVALIDITETOM KOJE SU MENJALE SRBIJU” ima za cilj podizanje svesti društvene zajednice i prevazilaženje predrasuda prema osobama sa invaliditetom.

Izložba je juče otvorena u Požarevcu, u Tabačkoj čaršiji, a ona prikazuje fotografije sa tekstom o životu i uspesima osoba sa invaliditetom iz Srbije.

Pored fotografija i teksta, posetioci izložbe bili su u prilici da čuju i životne priče osoba koje smo uvrstili u projekat, kako bi se čuo glas onih koji se suočavaju sa večitom stigmom zbog različitosti.

Na svečanom otvaranju prisutnima se obratio Dejan Krstić, član gradskog veća Grada Požarevca, a predstavile su se i neke od osoba koje smo uvrstili  projekat, odnosno:

  • Natalija Lazić,  koja aktivno učestvuje u realizaciji projekata koje naša kompanija orgazuje već treću godinu za redom, a sve u cilju da se čuje glas onih koji se suočavaju sa večitim predrasudama zbog problema mentalnog zdravlja ili fizičkog invaliditeta. Natalija je pozorišni producent I majka troje dece, od kojih je Jovana devojka sa autizmom ali i učesnica naše ovogodišnje izložbe.
  • Jovana Lazić, devojka kojoj je u ranoj mladosti, između druge i treće godine života,  dijagnostikovan autizam kao razvojni poremećaj, ali to Jovanu nije sprečilo u daljem napretku I izražaju kroz umetnost I muziku. Jovana je dugogodišnji član VIS “Nebograd” koji čine osobe sa smetnjama u razvoju, ali i profesionalni muzičari. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada iz oblasti umetnosti odnosno muzike, održala je i svoj solistički koncert 2018. godine, a kandidovana je i za godišnju nagradu grada Beograda u oblasti umetnosti stvaralaštva mladih.
  • Nevenka Gajić, doktorka vererinarske medicine, predsednica Udruženja za pomoć osobama sa L-Down sindromom “8-mi dan”, majka troje dece od kojih je jedan dečak sa L-Down sindromom.

U okviru projekta, izložba će gostovati u šest gradova širom Srbije, a Požarevac je drugi grad u kom predstavljamo ovu značajnu izložbu. U ovom gradu, izložba se može pogledati sve do ponedeljka, 5. oktobra.