Početna Gradske teme Podneta krivična prijava protiv dekana Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu

Podneta krivična prijava protiv dekana Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu

Protiv dekana Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu Radeta Doroslovačkog (67) podneta je krivična prijava kriminalističkoj policiji zbog sumnje da je u periodu od 2012. do 2020. zloupotrebom svojih ovlašćenja oštetio fakultet za više miliona dinara, rekao je u razgovoru za portal N1 profesor FTN-a Ilija Tanackov, dodajući da je prijavu u ime grupe zaposlenih na fakultetu podnela advokat Jelena Zakonović.

Gubitak fakulteta skoro milijardu dinara

Objašnjavajući razloge za podnošenje krivične prijave protiv dekana fakulteta, Tanackov navodi da je Doroslovački dolaskom na mesto dekana te visokoškolske ustanove 2012. godine zatekao na računu fakulteta 600 miliona dinara, da bi 2018. godine FTN bio u minusu od 300 miliona dinara.

Za tih šest godina napravljena je razlika od čak 900 miliona dinara i to u minusu – navodi Tanackov.

Sagovornik portala N1 kaže da je Doroslovački 2009. godine osnovao Institut za ispitivanje medicinske opreme (IZIMO) u kojem je imao 40 odsto učešća, Fakultet tehničkih nauka je imao deset odsto, dok se sa pedeset odsto pojavio, kako kaže, izvesni Branislav Ivošević, dekanov poslovni partner. Doroslovački je, nastavlja Tanackov, neposredno pre stupanja na dužnost dekana svoj udeo prebacio na svoju kćerku prof. dr Kseniju Doroslovački, zaposlenu na FTN-u, koja je u to vreme bila njegov asistent.

Podstanar koji ne plaća zakup

Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji 2010. godine regulisani su uslovi zakupa prostorija između fakulteta i Instituta, cena je bila oko sto evra mesečno u dinarskoj protivvrednosti, bez ikakvih dodatnih troškova. Kada sam postavio pitanje plaćanja tog zakupa, iz ekonomske službe fakulteta dobio sam dopis br. 01-30/1, u kome je navedeno da IZIMO niti je plaćao niti treba da plaća zakup fakultetu – kaže Tanackov i dodaje da vrednost mesečnih zakupnina prelazi 450.000 dinara, što je, napominje, donja granica za pokretanje krivičnog postupka.

Podseća da su svi podaci o adresama i vlasništvu javni i dostupni na sajtu Agencije za privredne registre, gde je navedeno da je adresa Instituta IZIMO Trg Dositeja Obradovića broj 6, što je adresa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Drugi osnov za krivičnu prijavu je podatak da IZIMO više godina uzastopno ima gubitke prosečno oko dva miliona dinara godišnje, a neko redovno pokriva taj gubitak i tako iscrpljuje finansijske resurse fakulteta. Treći osnov je sumnja na zloupotrebu javne funkcije, kao i potencijalna utaja poreza – navodi Tanackov.

On sada očekuje reakciju tužilaštva i Odeljenja za privredni kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Optužbe i zbog odnosa prema profesorima i studentima

Tanackov tvrdi i da Doroslovački sprovodi diktaturu na fakultetu, tako što smenjuje, zastrašuje, maltretira i omalovažava profesore, dodajući da to radi i studentima.

Slučaj dekana Doroslovačkog dospeo je u javnost pre nepunih mesec dana, kada se grupa profesora sa Fakulteta tehničkih nauka oglasila otvorenim pismom, optužujući Doroslovačkog za urušavanje fakulteta koji nazivaju kolevkom industrije informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji. Pojedini profesori tvrde da Doroslovački smenjuje i postavlja na osnovnu podobnosti, a izmenama Statuta fakulteta namerava da potpuno ukine njegovu autonomiju. U upravi Fakulteta tehničkih nauka takve tvrdnje su odbacili, napominjući da je najbolji dokaz rekordan broj prijavljenih kandidata za prijemni ispit.

Izvor: N1
Foto: Wiki