Početna Gradske teme Podrška Japana Novom Sadu – Evropskoj predstonici kulture

Podrška Japana Novom Sadu – Evropskoj predstonici kulture

 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić sastali su se u Gradskoj kući sa generalnim sekretarom japanskog komiteta EU – Japan festa sa sedištem u Tokiju Šuđi Кogijem.

Oni su uz prisustvo predstavnika Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” razgovarali o modalitetima saradnje, prevashodno baziranim na iskustvima koje gospodin Кogi ima kao stručnjak u radu sa gradovima nosiocima titule Evropske prestonice kulture. Zahvaljujući njegovom ličnom angažovanju, do sada je podržano više od 40 gradova prestonica kulture širom evropskog kontinenta.

Gradonačelnik Vučević se zahvalio na iskazanoj podršci koju Japanski komitet EU – Japan fest kontinuirano pruža u vidu povezivanja Novog Sada i japanskih kulturnih radnika i umetnika, čime se podstiče kulturna razmena. Кako je naglasio Šuđi Кogi, koji je i ranije bio gost Novog Sada, ta saradnja bi trebala da traje do godine u kojoj se realizuje projekat Evropske prestonice kulture, da potom, tokom godine titule, Grad podrži realizaciju određenih projekata koji su povezani sa promocijom japanske kulture i umetnosti u Srbiji.

Predstavnici Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture Nemanja Milenković i Vuk Radulović naglasili su da je u toku 2020. godine ta fondacija u saradnji sa organizacijom EU – Japan Fest iz Tokija, realizovala konkurs za finansijsku podršku lokalnim umetnicima i kulturnim radnicima za realizaciju studijskog i istraživačkog putovanja u Japan u okviru programa razmene “Кizuna”. Кako su rekli, cilj je bio podsticanje internacionalizacije kulturne scene Novog Sada, povezivanje lokalnih kulturnih radnika i umetnika sa partnerima iz Japana, a sve to radi planiranja zajedničkih kulturnih i umetničkih projekata.

Na sastanku je zaključeno da će program razmene “Кizuna” biti kontinuirano otvoren i tokom 2021. godine, dok će stručne službe Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” nastaviti rad na razvoju predloženih projekata sa svim prijavljenim kandidatima kako bi im bila pružena asistencija pri sastavljanju uspešnih aplikacija.

Izvor: NSU
Foto: Novisad.rs