Početna Gradske teme Pogled s Tanurdžićeve palate moraće da se plati

Pogled s Tanurdžićeve palate moraće da se plati

Tanurdziceva_palata

Stanari Tanurdžićeve palate u centru grada odlučili su da ubuduće naplaćuju korišćenje terase za snimanje ili fotografisanje. Za fotografisanje ili snimanje događaja, koje podrazumeva kratak boravak na terasi, Skupština stanara je odredila tarifu od 3.000 dinara, a za snimanje dužih dešavanja, poput dočeka Nove godine, koncerata ili kulturno-umetničkih priredbi 12.000 dinara.

Ubuduće niko neće moći ući u zgradu dok ne pokaže da je na tekući račun Skupštine stanara uplaćen novac – kaže profesionalni predsednik Skupštine stanara zgrade u ulici Modene Predrag Dmitrović. – Na ulazu zgrade čekaće ih obezbeđenje, koje će Skupština stanara angažovati u vreme kada su predviđena dešavanja ispred Gradske kuće, odnosno kod Miletićevog spomenika.

Po njegovim rečima, tako je odlučeno pošto “tokom gradskih dešavanja u zgradu ulaze nepoznate osobe i zadržavaju se kraće ili duže vreme, ostavljaju smeće, pa stanari posle njih moraju da čiste”.

Zgrada je stara, nema čak ni interfon. U čuvenoj Tanurdžićevoj palati ima 58 stanova i 20 lokala. Fasada je vrlo neugledna jer nije održavana decenijama, a loše su i instalacije. Svaka popravka žiteljima Modene 1–3 je veliki trošak pa su odlučili kako da nadomeste račune. Neke zajedničke prostorije planiraju da daju u zakup, a pokušaće da na fasadi bude i poneka reklama – kaže Dmitrović za Dnevnik. Stanare je, ističe, zapravo na komercijalno razmišljanje navela najava donošenja zakona o stanovanju u 2016, po čijim odredbama će ubuduće stanovnici u zgradama morati da povedu više računa o izgledu objekta u kojem žive.

Decenijama to nije bilo tako, u zgrade se nije ulagalo, već su stanari mesečno izdvajali sitan novac za održavanje. Kada zakon stupi na snagu, takva praksa će biti prekinuta, a to će najpre osetiti oni koji žive u zgradama koje nisu izgrađene skoro – naglašava profesionalni predsednik Skupštine stanara.

Tanurdžićeva palata je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, ali Dmitrović navodi da stanari od toga nemaju koristi. – Oni su ti koji treba da budu investitori, bez obzira na to što je zgrada rerezentativna u pogledu arhitekture – kaže on.

Autor: Dnevnik
Foto: 021