Početna Kultura “Svadba” na svim jezicima Vojvodine

“Svadba” na svim jezicima Vojvodine

0

IMG_7740

Sinoć je na Maloj sceni Pozorišta mladih upriličena “Svadba”. Ne, ona prava, mada je sve ličilo na baš ovu običajnu svetkovinu u čast i slavu onih koji se zaljubljuju i pokušavaju da ovim svečanim činom u životu svakog pojedinca, sačine temelj novog, a zajedničkog života, već antologijska Čehovljeva jednočinka u režiji, prvakinje drame SNP, i poznate jugoslovenske i srpske glumice, iz našeg šora, Lidije Stevanović.

IMG_7739

Želela sam da prikažem sociološki fenomen svadbe, sa svom njenom običajnošću, ritualima poteklim iz kolektivno nesvesnog, u kontekstu savremenosti, ali i podneblja u kojem živimo-odnosno u pogledu specifičnosti multikulturne sredine kakva Vojvodina jeste. S toga u mom iščitavanju Čehovljevog komada, glumci, koji su bili polaznici škole i pozorišta “Studio”, reditelja Jana Makana, govore na mađarskom, slovačkom, nemačkom, grčkom, srpskom, itd… U našoj “Svadbi” sve je važnije od same svadbe i onoga što bi ona trebala predstavljati u životu mladenaca-odnosno tumačimo je kao jedan blasfemični, izvitopereni čin u kojem je važno koliko je ko uložio, kako ko izgleda, ko koga poznaje, i u osnovi se bavimo fenomenom novca, “robno-novčane” ili razmene dobara, što sve svadba ne bi trebala biti, ali u nas, a možda i u svetu jeste postala – veli rediteljka Stevanović.

IMG_7729

Predstava “Svadba” koja je postavljena na sceni Pozorišta Mladih, blagodareći Zavodu za kulturu vojvođanskih Rusina i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje, jeste Stevanovićkina treća režija (u saradnji sa SKC-om, 2010. godine postavila je “Anastasju Filipovnu”, dočim je režirala i “Kovače” u Srpskom pozorištu u Budimpešti).

IMG_7733

U Čehovljevom siže u jednočinke u kojem zet juri taštu, a tašta na svadbi očekuje ličnost iz visokog društva (tzv. vip-ovca), tragični i groteskni su gotovo svi likovi, koji pokušavaju da prilagode novonastale okolnosti u društvu (novac je božanstvo, u svakom smislu), starim, patrijarhalnim matricama ponašanja, što su sinoć, publici i pokušali da dočaraju: Molnar Zoltan, Bjeljac Zoran, Lenđer Aleksandra, Beronja Andrea, Jambrih Jan, Kovarova Ana, Mateša Tatjana, Hornjak Igor, Njaradi Sebastijan i Popović Nikola. Dizajn plakata i scenografiju potpisuje profesor novosadske Akademije umetnosti, Darko Vuković.

IMG_7742

Stevanovićkin režijski postupak u “Svadbi” međ ostalim prilično uspešno je prikazao brojnost i sadržajnost igara, pesama, folklorne i običajne tradicije naroda koji žive u Vojvodini, te je za očekivati da će se ova tragična komedija igrati i diljem raznih scena širom Srema, Banata i Bačke.

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Vlada Rakić