Početna Gradske teme Pokrajina investirala 101 milion dinara u razvoj plastenika

Pokrajina investirala 101 milion dinara u razvoj plastenika

0

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić uručio je juče 134 ugovora poljoprivrednicima iz Vojvodine koji su dobili bespovratna sredstva za sufinansiranje nabavke konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru.

Božić je istakao da je ukupna vrednost ove investicije 160,5 miliona dinara, od čega je iz pokrajinskog budžeta obezbeđeno blizu 101 milion dinara, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Realizacijom pomenutih investicija u Vojvodini će za ovu godinu biti podignuto još 18 hektara plastenika.

Božić je istakao da je rad u plastenicima jedan od najtežih poslova u poljoprivredi, zbog čega je resorni sekretarijat odlučio da poljoprivrednicima olakša proizvodnju.

“Zbog značajno većeg broja učesnika na ovom konkursu, opredelili smo i više sredstava, te je sekretarijat za razvoj plasteničke proizvodnje ovoga puta izdvojio sumu veću za 20 miliona dinara, a reč je o preostalom novcu od prethodnog konkursa”, poručio je Božić.

Resorni sekretar je podsetio da je u periodu od 2016. do 2020. godine subvencionisano podizanje gotovo 900.000 kvadratnih metara plastenika u našoj pokrajini, što predstavlja izuzetan podatak.

Božić je pozvao poljoprivrednike da aktivno prate sve konkursne linije i iskoriste ponuđene mere Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, kako bi unapredili svoju proizvodnju.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu sufinansirao je podizanje plastenika Darku Škrbiću iz Crvenke koji se bavi uzgojem pilića.

Kako navode u saopštenju, Škrbić je dugo u tom poslu, ali kako pilićarstvo nije rentabilno zbog skupe hrane i niske cene žive vage pilića odlučio je da konkuriše za podsticaje.

„Trudim se da opstanem i zato sam i konkurisao. Sada je trend da se pilići drže u plastenicima jer je to daleko jeftinija investicija od izgradnje objekta, pa sam podigao plastenik gde ćemo ih gajiti, a deo troškova pokrićemo novcem koji smo danas dobili od Pokrajine“, kazao je Škrbić.

Takođe u saopštenju da se Aranka Sečenji iz Srpskog Miletića kod Sombora ,već 20 godina bavi povrtarstvom, kao i da je sada rešila da se oproba u plasteničkoj proizvodnji.

“Zima je duga, a treba živeti. Rešila sam da podignem plastenik i krenem da gajim paralelno povrće i cveće”, istakla je Sečenji i dodala da su joj sredstva veoma značajna.

Izvor: RTV, Tanjug
Foto: Pixabay