Početna Gradske teme Pokrajina izdvojila 31 milion dinara za projekat novog muzeja u Novom Sadu

Pokrajina izdvojila 31 milion dinara za projekat novog muzeja u Novom Sadu

0

Pokrajinska vlada na jučerašnjoj sednici izdvojila je 31 milion dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za novi muzej u Novom Sadu – Muzej 20. veka.

Novi muzej će biti smešten u zgradi Radio Novog Sada RTV-a, odnosno Studija M, u Ulici Ilije Ognjanovića, a njime će upravljati Kulturni centar Vojvodine “Miloš Crnjanski”.

Planirano je da arhiva muzike, filma i stripa bude digitalizovana i čuvana na jednom mestu. U budući muzej biće pohranjen i istorijat tamburaške muzike, kao i vojvođanskog stripa. Na jednom mestu biće sačuvani i digitalizovani svi sadržaji, a Studio M će imati i nove sadržaje sa svakodnevnim kulturnim aktivnostima.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je u ranijim najavama ovog projekta podsetio da je samo nekadašnja “Neoplanta” iznedrila 1.300 filmova, a gotovo kompletna jugoslovenska rok scena prošla je kroz Studio M, pa je sačuvan i veliki broj fotografija i audio-snimaka iz tog perioda.

– Želimo da u postojećoj zgradi Radio Novog Sada i Studija M sačuvamo baštinu. Studio M će nastaviti da traje, a sve ove forme imaće nove sadržaje sa svakodnevnim kulturnim aktivnostima – naveo je Mirović.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay