Početna Gradske teme Pokrajina od gradova preuzima nadležnost nad domovima zdravlja u Vojvodini

Pokrajina od gradova preuzima nadležnost nad domovima zdravlja u Vojvodini

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo preuzeće nadležnost nad 44 doma zdravlja u Vojvodini, u skladu sa novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Zakon će se naredne srede naći pred poslanicima Skupštine Srbije, a kako za “021” kažu u sekretarijatu, u toku su razgovori sa lokalnim samoupravama koje će predati svoje nadležnosti Pokrajini.

– U skladu sa očekivanim predstojećim odlukama, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo već uveliko obavlja koordinaciju sa svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Vojvodine, kao i sa lokalnim samoupravama, u cilju adekvatne pripreme za novi plan mreže zdravstvenih ustanova u Vojvodini – navode u sekretarijatu.

Pojašnjavaju da se prenose i osnivačka prava, te Pokrajina dobija nove nadležnosti nad zdravstvenim ustanovama.

Što se tiče Doma zdravlja “Novi Sad”, na pitanje da li je Grad ušao u pregovore sa Pokrajinom o prenošenju prava i nadležnosti, u Gradskoj upravi za zdravstvo kažu da će se ovim obavezama baviti po usvajanju zakona.

– Grad Novi Sad postupiće u skladu sa zakonskim obavezama kada navedeni zakon bude donet i stupio na snagu. Budući da je prvobitni nacrt zakona pretrpeo značajne promene i da se predlog zakona nalazi u proceduri, sve zakonske obaveze Grad Novi Sad će preduzeti po njegovom donošenju i stupanju na snagu – kažu u Upravi.

Zakon, inače, predviđa mogućnost formiranja zdravstvenih centara spajanjem domova zdravlja i opštih bolnica u onim gradovima koji imaju opšte bolnice. Takav grad, recimo, nije Novi Sad, koji ima najveći dom zdravlja, ali ne i opštu bolnicu, te će biti izuzet iz procesa formiranja zdravstvenih centara. Zdravstveni centri biće pod ingerencijom Pokrajine na teritoriji Vojvodine, a pod ingerencijom Republike van granica Vojvodine.

– Zdravstveni centri se ponovo uvode radi bolje organizacije rada, bolje iskorišćenosti i raspoloživosti kadrova, prostora i opreme. Ovim rešenjem omogućeno je spajanje zajedničkih nemedicinskih delatnosti i zajedničkih medicinskih delatnosti, uključujući i dijagnostičke i specijalističko-konsultativne. Generalno, praksa je pokazala da je postojanje zdravstvenih centara celishodnije i racionalnije nego postojanje doma zdravlja i bolnice kao odvojenih zdravstvenih ustanova. Trenutno činjenično stanje je takvo da se jedan broj zdravstvenih centara nije još uvek ni razdvojio. Pretpostavka je da će osnivanje zdravstvenih centara biti znatno brže, lakše i efikasnije od njihovog razdvajanja – navodi se u obrazloženju predloga novog zakona.

Isto po pitanju ingerencije odnosi se i na institute, klinike, kliničke centre, zavode za javno zdravlje i zavode za transfuziju krvi.

Prenošenje nadležnosti znači da će Pokrajina od sada davati poslednju reč o imenovanju rukovodstva i ovih ustanova koje prelaze pod njenu ingerenciju, a imaće svoje predstavnike i u upravni i nadzornim odborima.

Po predlogu zakona, Pokrajina može da preuzme i ulogu koju su opštine imale do sada, a koja se tiče finansiranja troškova po sudskim presudama.

Kada je reč o nadležnostima koje će imati gradovi tj. lokalne samouprave, služba Hitne pomoći i apoteka i dalje ostaju pod gradskom ingerencijom.

Na sednici u sredu će se raspravljati i o predlogu Zakona o zdravstvenom osiguranju. Predloge zakona u celini možete da pročitate na sajtu Skupštine Srbije.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay