Početna Gradske teme Pokrajina prebacuje novac za gradnju Žeželja

Pokrajina prebacuje novac za gradnju Žeželja

GRADILISTE ZEZELJEVOG MOSTAUprava za kapitalna ulaganja Vojvodine danas će prebaciti Novom Sadu 234 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta za nastavak gradnje Žeželjevog mosta.
Direktor Uprave Nebojša Malenković kaže za  da se novac tek sad prebacuje, jer su tek juče od Železnica Srbije dobili svu neophodnu i ispravnu dokumentaciju.
– Naše stručne službe su pregledale dokumentaciju i ustanovile da je ona potpuna i ispravna, nakon čega smo dali nalog da se novac prebaci. Sada treba Novi Sad da sledi naše korake i prebaci novac, a sve ovo je neophodno da bi se nastavili radovi na gradnji mosta – kaže Malenković.
On  dodaje da je bilo dosta poteškoća jer Železnice Srbije nisu uradile svoj deo posla kao investitor, jer je dokumentacija bila falična i nedostajala je bankarska garancija, tako da su oni insistirali da se ovo ispravi i čim se to dogodilo novac je prebačen. Direktor Uprave za kapitalna ulaganja dodaje da oni nikad neće biti kočničar ovog važnog projekta, koji ima veliki značaj za Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju.
– Dobro bi bilo da i ostali učesnici u projektu slede naše korake, jer bi to značilo da bi na gradilištu vrlo brzo bili radnici – kaže Malenković.
Podsetimo da je Uprava odbila da prebaci novac po prvom nalogu zbog manjkavosti dokumentacije. S druge strane, ostalo je nejasno da li je to Novi Sad već uradio, jer je nedavno direktor Zavoda za izgradnju grada Goran Višnjić izjavio da je on potpisao dokument za prenos novca, te da nije video ništa sporno što bi to sprečilo.
Konzorcijumu “Azvi” trebalo bi da bude uplaćen 351 milion dinara, od čega je 117 miliona iz novosadskog budžeta, a 234 miliona iz Pokrajine.
Radovi na mostu stoje od februara 2014. godine, a deo, za koji je proteklih nedelja potpisan aneks ugovora o dodatnim radovima, trebalo je da bude završen novembra 2013. Od 2013. do danas cena gradnje, koju finansiraju Evropska unija preko IPA fondova, Pokrajina i Novi Sad, povećana je sa 45 miliona evra na 48.

Autor:021