Početna Gradske teme Pokrajina uložila 30 miliona dinara za obnavljanje sportskih rekvizita u školama

Pokrajina uložila 30 miliona dinara za obnavljanje sportskih rekvizita u školama

skola,-sport,-deca_

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu opredelio je sportske rekvizitarijume za nastavu fizičkog vaspitanja za 103 osnovne škole u Vojvodini, odnosno sve vojvođanske osnovne škole koje nemaju sale za fizičko ili su one neadekvatne i dotrajale, stoji u saopštenju Biroa za odnose sa javnošću Sekretarijata Pokrajinske vlade.
Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu je za opremanje osnovnih škola u Vojvodini sportskom opremom i rekvizitima uložio 30 miliona dinara, to je jedan je od najznačajnijih ciljeva Strategije razvoja školskog sporta u APV i pratećeg Akcionog plana.

Postavljajući sebi za prioritetni cilj zdravlje osnovnoškolaca i jednaku dostupnost vežbanju i sportskim aktivnostima svakom đaku, Sekretarijat i Savez su naročito obratili pažnju na niži osnovnoškolski uzrast, ciklus I-IV razred, vodeći posebno računa o opremi, inovativnim i kreativnim rekvizitima koji će učiteljicama i učiteljima i đacima omogućiti maksimalan učinak na minimalnom prostoru“, stoji u saoštenju.

Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu, Marinika Tepić, naglasila je da je ovo samo prvu korak ka zadovoljenju svih potreba dece za fizičkom aktivnošću i zdravljem.

Nedopustivo je da se deca u školama u kojima provode gotovo čitav dan ne bave fizičkom aktivnošću, koja je preduslov za njihovo zdravlje. Nedopustivo je da deca posle dva časa sedenja, izađu na veliki odmor da nešto prezalogaje i opet sede. Dajte im vijače, lopte, lastiše u ruke, i celo dvorište će za čas trčati i skakutati, a i sami nesvesni koliko kroz igru čine za svoje zdravlje i duži i kvalitetniji život“, rekla je Pokrajinska sekretarka Tepić.

Predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić istakao je da je opremanje sportskim rekvizitima veoma značajan projekat za svu decu Vojvodine.

U proteklih nekoliko godina u Vojvodini je izgrađeno 39 školskih sportskih sala, 16 većih sportskih hala i 34 sportska objekta različite namene. Pre toga je u ovoj oblasti bila veoma loša situacija, ali zahvaljujući ovom projektu i uloženim velikim sredstvima, situacija je značajno unapređena“, kazao je predsednik Pajtić i dodao da je Pokrajinski sekretarijat za sport na čelu sa sekretarkom Marinikom Tepić, posvećen tome da se svoj deci u Pokrajini omoguće uslovi da se razvijaju i odrastaju u zdrave ljude.

Pajtić se zahvalio i predsedniku Saveza za školski sport Vojvodine Mihailu Dudašu, a zadovoljstvo nije krio ni naš proslavljeni atletičar.

Siguran sam da će ovi rekviziti doprineti da se motoričke i muskulaturne sposobnosti osnovaca razviju dobro“, naveo je Mihail Dudaš i dodao da će Savez za školski sport uskoro otvoriti kanal na kome će biti postavljeni snimci sa demonstacijom vežbi koje mogu da se rade sa rekvizitima koje su škole dobile.

Autor: RTV
Foto: Ilustracija