Početna Gradske teme Pokrajinska priznanja Momiru Mikovu i Gordani Dimić

Pokrajinska priznanja Momiru Mikovu i Gordani Dimić

0

Pokrajinsko priznanje u oblasti nauke “Milutin Milanković” za 2021. godinu dobio je doktor medicinskih nauka i profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Momir Mikov, a u oblasti umetnosti “Pavle Jovanović” glumica Gordana Đurđević Dimić, saopštila je Pokrajinska vlada.

U obrazloženju odluke o priznanjima Komisije za dodelu pokrajinske nagrade i pokrajinskih priznanja se između ostalog navodi da je Momir Mikov specijalista kliničke farmakologije, i kao prvi u svetu otkrio i patentirao hipoglikemijsko i hipolipemijsko dejstvo derivata žučnih kiselina, objavio više radova iz te oblasti i doprineo razumevanju uloge ovih kiselina u tretmanu dijabetesa.

Dobitnica priznanja u oblasti umetnosti glumica Gordana Đurđević Dimić, članica je Srpskog narodnog pozorišta (SNP) i glumila je u velikom broju pozorišnih predstava, na filmu i televiziji za šta je dobila brojne nagrade i priznanja.

Priznanja će dobitnicima biti uručena 16. maja, na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 174. godišnjice Majske skupštine u Sremskim Karlovcima, na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine.

Izvor: Tanjug
Foto: Srpsko narodno pozorište