Početna Gradske teme Pokrajinski parlament danas raspravljao o budžetu i osnivanju VANUK

Pokrajinski parlament danas raspravljao o budžetu i osnivanju VANUK

skupstina-vojvodine

Pokrajinski parlament danas je raspravljao o izvršenju prošlogodišnjeg budžeta i o osnivanju Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture (VANUK).
Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman rekao je pred sednicu da će prema rebalansu ovogodišnjeg budžeta on biti povećan za nešto više od 1,3 milijarde dinara, što je rezultat naplate zaostalih potraživanja od Razvojne banke Vojvodine i povećanih namenskih prihoda.

Za sednicu je predložen dnevni red od 14 tačaka, među kojima je Predlog odluke o završnom računa budžeta za 2014. sa izveštajem o izvršenju, a najviše turbulencija među poslanicima izazvala je najava rasprave o tački dnevnog reda osnivanje Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture.

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov rekao je da je Nacrt skupštinske odluke o osnivanju VANUK rađen u skladu sa odlukama Ustavnog suda iz 2012. godine, nakon zakonskih ukidanja ingerencija tadašnjeg VANU.

SNS: VANUK je politički projekat Pokrajinske vade

Potpredsednik Skupštine iz redova Srpske napredne stranke (SNS) Đorđe Milićević rekao je da SNS neće podržati završni račun i izveštaj o izvršenju za 2014. godinu, jer on pokazuje da nisu ispunjeni ciljevi rada Pokrajinske vlade i pokazuje lošu politiku u prethodnoj godini, te da ova stranka smatra i da je predlog rebalansa budžeta za ovu godinu takođe neprihvatljiv.

Kapitalne investicije su realizovane sa veoma niskim nivoom od 34,16 odsto, nije ostvaren razvoj pokrajine, niti rast društvenog bruto proizvoda i zaposlenosti i zato SNS ne može da podrži završni račun budžeta. Isto se odnosi i na rebalans budžeta za ovu godinu“, kazao je Milićević i dodao da ova stranka neće podržati ni osnivanje VANUK.

Kako je rekao, za SNS je osnivanje VANUK to politički projekat Pokrajinske vade, koji je u suprotnosti sa Ustavom Srbije, jer je Ustavni sud prilikom ocene ustavnosti prethodnog Statuta Vojvodine rekao da to nije u nadležnosti pokrajine.

Ako danas bude usvojen u Skupštini Vojvodine, on će sigurno biti predmet ocenjivanja Ustavnog suda“, rekao je Milićević i ocenio da očekuje da će tokom jula početi rasprava o Zakonu o finansiranju nadležnosti Vojvodine.

DS: VANUK institucionalni izraz da je Vojvodina “originalna, specifična i nesvodiva”

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Borislav Novaković rekao je da je VANUK institucionalni izraz onoga po čemu je Vojvodina “originalna, specifična i nesvodiva”.

“VANUK je odraz onoga što je u Vojvodini najvrednije, a to je kultura različitosti i različitost kulture”, kazao je Novaković i dodao da veruje da se Ustavni sud ovom temom neće ni baviti.

Što se tiče finansija, Novaković je kazao da je stav DS da su razgovori o Zakonu o finansiranju Vojvodine već odavno trebali da počnu, te da očekuje da prvo unutar poslaničkih grupa u Skupštini Vojvodine budu intenzivirani razgovori na tu temu, pa da onda bude otvoren dijalog o tome.

PS: Podrška rebalansu ravna izdaji, VANUK je pokušaj formiranja vojvođanske nacije

Poslanici Pokreta socijalista u Skupštini Vojvodine neće na današnjem zasedanju podržati izveštaj o prošlogodišnjem budžetu, Predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, kao ni Predlog o osnivanju Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture (VANUK).

Podržati budžetska dokumenta vlasti koja već 15 godina pustoši taj isti budžet i pljačka građane Vojvodine, bilo bi ravno izdaji. Poverovati (Bojanu) Pajtiću i njegovim satelitima da će sredstva predviđena rebalansom biti uložena u kapitalne investicije i opremanje zdravstvenih ustanova, a da neće završiti na računima članova i funkcionera Demokratske stranke bilo bi suviše naivno“, navodi se u saopštenju Pokrajinskog odbora PS.

Pokret socijalista dodaje da su ih samo u ovoj godini više puta uhvatili u zloupotrebi budžetskih sredstava i da nijednom Bojan Pajtić nije skupio hrabrosti da izađe u javnost i da to eventualno demantuje.

Kada je reč o, kako kažu, “nekoj kvazi Vojvođanskoj akademiji nauka”, poslanici PS o tome ne žele ni da razgovaraju, pre svega što ona nije u skladu sa Ustavom Srbije i što je to “perfidan pokušaj formiranja vojvođanske nacije, koja nikada nije postojala, niti će ikada postojati”.

U Vojvodini su oduvek živeli Srbi, Mađari, Rusini, Slovaci, Rumuni, Bunjevci i ostale nacije, ali vojvođanska nacija nikada, ističe se u saopštenju Pokrajinskog odbora PS.

Polemika Matejina i Pajtića o prisustvu na skupštinske sednice i diplomama

Sednicu Skupštine Vojvodine, na kojoj je razmatran izveštaj o izvršenju lanjskog pokrajinskog budžeta, obeležila je i polemika koja je usledila nakon konstatacije šefa poslaničke grupe SNS Predraga Matejina o tome da je predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić jako retko prisutan na skupštinskim sednicama.

Pri kraju rasprave o tom izveštaju, nakon što je prethodno na sednicu došao i Pajtić, Matejin je izrazio zadovoljstvo zbog njegovog prisustva i dodao da predsednik Pokrajinske vlade, verovatno zbog zauzetosti nekim drugim angažmanima nije prisustvovao ili je jako retko prisustvovao skupštinskim sednicama oko pola godine.

Matejin je precizirao da je, u poslednjih sedam meseci Pajtić bio na svega dve sednice pokrajinskog parlamenta, koje su bile svečane a ne radne, što kako je rekao, govori njegovom odnosu prema Skupštini AP Vojvodine.

Odgovarajući na te primedbe, Pajtić je upitao Matejina da li se primedbe u vezi sa drugim angažmanima odnose na njegov rad na Univerzitetu u Novom Sadu ili na angažovanje kao predsednika DS.

Ja sam profesor univerziteta“, rekao je Pajtić i pokazujući na deo skupštinske sale sa poslanicima DS-a, dodao da u toj grupi ima mnogo profesora univerziteta, diplomiranih pravnika i ekonomista a nikog nema sa kupljenim diplomama, niti sa prepisanim doktoratima.

Pajtić je poručio naprednjacima da, ako imaju primedbu na njegov angažman kao predsednika stranke, da imaju u vidu da je i predsednik SNS Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Srbije i ne vidim da mu iko išta zamera.

Matejin je u nastavku polemike dodao da je Vučić na sednicama Narodne skupštine uvek kad god se razmatraju važni zakoni i da je u tom smislu dostupan poslanicima za raspravu.

Autor: Beta, Tanjug

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here