Početna Gradske teme Pokrajinski parlament sutra raspravlja o osnivanju VANUK

Pokrajinski parlament sutra raspravlja o osnivanju VANUK

sednica,-skupstina-vojvodine

Pokrajinski parlament sutra će, kako je najavljeno raspravljati o izvršenju prošlogodišnjeg budžeta i o osnivanju Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture (VANUK).
Za sednicu je predložen dnevni red od 14 tačaka, među kojima je prva Predlog pokrajinske skupštinske odluke o završnom računa budžeta za 2014. sa izveštajem o izvršenju pokrajinske skupštinske odluke o vojvođanskom budžetu za 2014.

Predlog pokrajinske skupštine odluke o osnivanju Javne ustanove “Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture” je druga tačka dnevnog reda sednice, objavljeno je na sajtu pokrajinske vlade.

Osnivanje VANUK predložila je krajem maja vojvođanska vlada a što je ponovo doveo do oštrih reakcija opozicije u pokrajinskom parlamentu koja smatra da je to u suprotnosti sa Ustavnom i zakonima Srbije.

Tom predlogu se usprotivila i Srpska akademija nauka i umetnosti čiji Izvršni odbor je tada saopštio da se radi o “opasnim političkim igrama”.

Pokrajinska vlada utvrdila je 20. maja Nacrt pokrajinske skupštinske odluke o osnivanju javne ustanove “Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture”, kada je i najavila da će ga uputi parlamentu na usvajanje.

U saopštenju je obrazloženo i da se VANUK osniva “u cilju unapređivanja oblasti nauke, umetnosti i kulture na teritoriji pokrajine”.

Predviđeno je da se “njen rad zasniva na principima i tradicijama organizovanja naučne, umetničke i kulturne delatnosti savremenog evropskog prostora”.

U radu VANUK-a “stvaraju se uslovi za obezbeđenje ravnopravnosti, očuvanja i poštovanja različitosti kultura nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica koje postoje u Vojvodini”.

U saopštenju je, između ostalog, navedeno i da “VANUK naglasak stavlja na proučavanje naučnih, umetničkih i kulturnih pitanja specifičnih za Vojvodinu”.

Izvršni odbor SANU, kako je saopšteno 22. maja, “ne ulazeći u motivacije predlagača, smatra da se radi o opasnim političkim igrama koje nemaju utemeljenja ni u naučnim, ni u umetničkim kriterijumima i potrebama”.

Odluka o osnivanju javne ustanove VANUK ozbiljno bi ugrozila jedinstvo naučnog, kulturnog i umetničkog prostora Srbije “i SANU će, kao najviša naučna i umetnička ustanova u Srbiji, svojim aktivnostima i dalje nastojati da ovo jedinstvo sačuva”.

Pravni osnov za donošenje odluke o osnivanju VANUK-a je sadržan je u članu 17. Statuta Vojvodine i članu 4. Zakona o javnim službama.

Deo tog Statuta Ustavni sud je 2012. i osporio ukazujući u jednom od segmenata da pokrajina nema nadležnost u nauci, tako da ne može ni da finansira ustanove u toj oblasti, kojoj je pripadala i Vojvođanska akademija nauka i umetnosti (VANU).

Krajem decembra Ustavni sud Srbije utvrdio je da odluka Skupštine Vojvodine o VANU nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom, objavljeno je 27. decembra 2013. na sajtu Ustavnog suda Srbije.

Statut Vojvodine je 2014. izmenjen i, kako se tvrdilo, usklađen sa Ustavom, a VANU je problem sa finansiranjem rešio tako što se transformisao u udruženje građana pod nazivom “Akademija nauka, umetnosti i kulture Vojvodine”.

Iako je za sutrašnju sednicu pokrajinskog parlamenta najavljeno razmatranje izvršenja prošlogodišnjeg budžeta, vojvođanska vlada, u međuvremenu utvrdila je predlog odluke o rebalansu ovogodišnjeg budžeta kojim se predviđa povećanje od 1,36 milijarde dinara.

Vlada je, 3. jula “utvrdila Predlog pokrajinske skupštinske odluke o rebalansu budžeta AP Vojvodine za 2015., kojim se predviđa povećanje od 1,36 milijarde dinara u odnosu na usvojeni budžet za 2015., te on sada iznosi 63.931.984.135,12 milijardi dinara”.

“Rebalans budžeta omogućen je zbog povećanih prihoda od naplate potraživanja preuzetih od Razvojne banke Vojvodine i povećanih namenskih prihoda”, saopšteno je posle sednice vlade.

Novac će, između ostalog, biti uložen u Akcionarsko društvo “Aleksa Šantić”, u nabavku medicinske opreme i u otvaranje novih pogona, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da će deo sredstva biti usmeren u realizaciju programa kupovine seoskih kuća za mlade bračne parove i odbranu od poplava.

Za 9. juli, inače sazvana je i 46. sednice vojvođanskog parlamenta na kojoj će poslanici razmatrati izveštaje o poslovanju JP “Vojvodinašume”, JP “Vode Vojvodine”, pokrajinske Turističke organizacije…

Autor: Tanjug
Foto: vojvodina.gov.rs

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here