Početna Gradske teme Pokrenut nadzor nakon pogibije dva radnika kod Čortanovaca

Pokrenut nadzor nakon pogibije dva radnika kod Čortanovaca

0

Stradale radnike koji su juče poginuli na gradilištu brze pruge kod Čortanovaca angažovao je podizvođač radova, turska kompanija “Rejl tek”, a imali su ugovore o radu.

Informaciju su za “Politiku” potvrdili u kompaniji “Internešenel”, koja je glavni izvođač radova.

Nesreća se dogodila kada se iz, za sada nepoznatih razloga, prevrnula korpa u kojoj su se nalazila dva radnika.

Posle informacije o njihovoj pogibiji, po sopstvenoj inicijativi, zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada organa nadležnih za postupanje u konkretnom slučaju, zatraživši od inspektorata za rad da u narednih 15 dana obavesti instituciju o merama koje je preduzimao.

U narednim danima inspekcija bi trebalo da utvrdi da li je i na koji način urađen projekat obezbeđenja gradilišta, da li su skele na gradilištu ispravno postavljene, jesu li radnici pre izlaska na teren prošli sve lekarske preglede i bili obučeni za rad na visini…

– U slučaju da su prošli sve procedure i da su angažovani od strane podizvođača na gradilištu uz regularne ugovore o radu, njihove porodice mogu da očekuju obeštećenje. Ako su, pak, bili nelegalno angažovani, što je čest slučaj u Srbiji, onda su radili na sopstveni rizik – podseća Goran Rodić, potpredsednik Privredne komore građevinske industrije Srbije.

On dodaje da ga pogibija radnika na ovom gradilištu nije posebno iznenadila jer ga smatra problematičnim i riskantnim za rad.

Ministarstvo: Izveštaje o smrti radnika u Čortanovcima očekujemo u najkraćem roku

Životi radnika su najvažniji, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i istaklo da očekuje izveštaje nadležnih o pogibiji radnika na gradilištu u Čortanovcima.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, od svih građevinskih firmi koje rade u Srbiji očekuju da zaštite živote i zdravlje radnika, kao i da poštuju sve propise u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

– Ljudski život je svetinja i zaštita radnika mora biti na prvom mestu prilikom realizacije bilo kog projekta i to je obaveza svih izvođača radova. Izražavamo iskreno saučešće porodicama poginulih radnika na gradilištu vijadukta Čortanovci, na deonici brze pruge Beograd-Budimpešta od Stare Pazove do Novog Sada – saopštilo je ministasrtvo.

Od investitora, “Infrastrukture železnice Srbije” i glavnog izvođača, očekuju, naglasilo je Ministarstvo građevine, da im u najkraćem roku dostavi izveštaj o svim okolnostima u vezi s pogibijom radnika.

– Takođe, očekujemo izveštaj tužilaštva o postupanju izvođača i preduzetim merama da se zaštiti bezbednost radnika na gradilištu – zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Politika/Danas/021
Foto: Ilustracija/Pixabay