Početna Gradske teme Pokrenut nadzor nakon pogibije dva radnika kod Čortanovaca

Pokrenut nadzor nakon pogibije dva radnika kod Čortanovaca

Stradale radnike koji su juče poginuli na gradilištu brze pruge kod Čortanovaca angažovao je podizvođač radova, turska kompanija “Rejl tek”, a imali su ugovore o radu.

Informaciju su za “Politiku” potvrdili u kompaniji “Internešenel”, koja je glavni izvođač radova.

Nesreća se dogodila kada se iz, za sada nepoznatih razloga, prevrnula korpa u kojoj su se nalazila dva radnika.

Posle informacije o njihovoj pogibiji, po sopstvenoj inicijativi, zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada organa nadležnih za postupanje u konkretnom slučaju, zatraživši od inspektorata za rad da u narednih 15 dana obavesti instituciju o merama koje je preduzimao.

U narednim danima inspekcija bi trebalo da utvrdi da li je i na koji način urađen projekat obezbeđenja gradilišta, da li su skele na gradilištu ispravno postavljene, jesu li radnici pre izlaska na teren prošli sve lekarske preglede i bili obučeni za rad na visini…

– U slučaju da su prošli sve procedure i da su angažovani od strane podizvođača na gradilištu uz regularne ugovore o radu, njihove porodice mogu da očekuju obeštećenje. Ako su, pak, bili nelegalno angažovani, što je čest slučaj u Srbiji, onda su radili na sopstveni rizik – podseća Goran Rodić, potpredsednik Privredne komore građevinske industrije Srbije.

On dodaje da ga pogibija radnika na ovom gradilištu nije posebno iznenadila jer ga smatra problematičnim i riskantnim za rad.

Ministarstvo: Izveštaje o smrti radnika u Čortanovcima očekujemo u najkraćem roku

Životi radnika su najvažniji, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i istaklo da očekuje izveštaje nadležnih o pogibiji radnika na gradilištu u Čortanovcima.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, od svih građevinskih firmi koje rade u Srbiji očekuju da zaštite živote i zdravlje radnika, kao i da poštuju sve propise u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

– Ljudski život je svetinja i zaštita radnika mora biti na prvom mestu prilikom realizacije bilo kog projekta i to je obaveza svih izvođača radova. Izražavamo iskreno saučešće porodicama poginulih radnika na gradilištu vijadukta Čortanovci, na deonici brze pruge Beograd-Budimpešta od Stare Pazove do Novog Sada – saopštilo je ministasrtvo.

Od investitora, “Infrastrukture železnice Srbije” i glavnog izvođača, očekuju, naglasilo je Ministarstvo građevine, da im u najkraćem roku dostavi izveštaj o svim okolnostima u vezi s pogibijom radnika.

– Takođe, očekujemo izveštaj tužilaštva o postupanju izvođača i preduzetim merama da se zaštiti bezbednost radnika na gradilištu – zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Politika/Danas/021
Foto: Ilustracija/Pixabay