Početna Gradske teme Pokrenut postupak za rešenje problema novosadskih trščara

Pokrenut postupak za rešenje problema novosadskih trščara

0

Trscare2

Problem novosadskih trščara u ulici Kraljevića Marka uskoro bi mogao biti rešen. Gradski i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture krajem januara pokrenuli su postupak skidanja zaštite sa tih građevina. One su dobro poznate javnosti kao jedne od najstarijih u gradu, ali i zbog složenosti situacije u kojoj se nalaze i one i njihovi vlasnici.
Vlasnici trščara objasnili su nam da je postupak skidanja zaštite sa tih objekata pokrenut na njihovu inicijativu, i da je rezultat mukotrpnog truda. Građevinska inspekcija im je 2008. zbog opasnosti po okolinu uručila zabranu korišćenja – od kada ukućani u njima žive na sopstvenu odgovornost. Naloženo im je da otklone nastala oštećenja – ali uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
Posle višedecenijske borbe, u porodici Moljac kažu da im pokretanje postupka predstavlja svetlo na kraju tunela.

“Skidanje zaštite značilo bi nam mnogo. Ne bih možda bio podstanar sa dvoje male dece, ranije bih došao do nekog rešenja, i živeli bi kao normalni ljudi. Ima dosta ljudi koji ovo hvale i štite… ja bih sve te ljude lepo pozvao na jedno tri dana da žive sa nama ovde da vide kako je”, kaže za RTV Petar Moljac.

“Mi smo se u više navrata obraćali, ali konačno je verovatno razum preovladao, a to je da su stručne službe, koje su za to da kažem nadležne i eksperti u toj oblasti, shvatili da je jedini put ka rešenju da se skine zaštita, odnosno da se nama vrati naše pravo svojine u punom obimu”, dodaje Aleksandar Moljac.

Vlasnici nisu želeli da otkriju svoje planove u vezi sa trščarama, kada zaštita bude skinuta, ali im je rečeno da taj postupak traje od dve do četiri godine.

Objasnili su da je posle mnogobrojnih ispitivanja konačno mišljenje za pokretanje postupka stiglo sa Fakulteta tehničkih nauka, gde su nam kazali da nisu ovlašćeni da daju informacije u vezi s tim – ali da su analize izvršili u proleće prošle godine, na zahtev gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Autor: RTV