Početna Novosađani u belom svetu Rade: Norvežani su me od prvog dana prihvatili kao svog!

Rade: Norvežani su me od prvog dana prihvatili kao svog!

0

raca2
Rade Raca je zbog ljubavi otišao u Norvešku, pre pet godina, i nije se pokajao! Radi kao inžinjer softvera, i od prvog dana se ne oseća kao stranac u novom okruženju. Uživa u čudesnoj prirodi kojom ova zemlja obiluje a u slobodno vreme se bavi ragbijem, koji je zavoleo još u Srbiji.

Kada si otišao iz Srbije i koji su bili motivi tvog odlaska?

Otišao sam u junu, 2010. godine i to zbog jedne Norvežanke. U početku smo živeli u Fredrikstadu, ali smo se ubrzo zbog mog posla preselili u Oslo.

Čime se baviš?

Inžinjer sam softvera u kompaniji koja se bavi pružanjem usluga naftnim kompanijama.

Šta ti se sviđa u novom gradu?

Najbitnije mi je to što su me Norvežani prihvatili kao svoga i što sam se od prvog dana osećao kao kod kuće. Ni u jednom trenutku se nisam osećao kao stranac. Sa druge strane, verujem da čovek sam odlučuje hoće li biti stranac ili ne. Predivna priroda, internacionalna sredina, izgled i uređenost grada takođe mi se dopadaju, ali su ipak u drugom planu.

 

raca1

Ko čini krug tvojih prijatelja u Oslu i kako provodiš svoje slobodno vreme?

Najbolji prijatelji ovde su ljudi koje sam upoznao na poslu. Dolaze iz raznih krajeva sveta – iz Italije, Brazila, Venecuele… U slobodno vreme sam u glavnom u prirodi. Oslo je okružen prostranim šumama, koje obiiluju jezerima i stazama, koje su leti pešačke, a zimi ih sneg pretvara u skijališta. Bavim se i ragbijem – igram za ragbi klub Blindern iz Osla. Norveška ima svega šest klubova i prvenstvo kratko traje, ali to pokušavamo da nadomestimo čestim prijateljskim utakmicama i turnirima u inostranstvu.

Šta ti nedostaje iz Novog Sada?

Najviše mi naravno nedostaju porodica i prijatelji, neki Novosađani, a pogotovo neki Futožani. Zahvaljujući modernim tehnologijama održavam kontakt sa najbližima, ali to ipak ne može da nadomesti osećaj bliskosti koji pruža neposredni kontakt sa ljudima. Nedostaje mi i dugo, toplo leto pored Dunava, kao i poneki domaći rok koncert, naročito Ritma Nereda.

Koliko često dolaziš u Novi Sad?

Dolazim triput godišnje, a ponekad, zbog obaveza, ređe nego što bih hteo. Ove godine, prvi put dolazim u aprilu.

raca3
Autor: Bojana Šević