Početna Gradske teme Pokrenuta inicijativa za unapređenje programa u vezi sa napuštenim životinjama

Pokrenuta inicijativa za unapređenje programa u vezi sa napuštenim životinjama

0

Zbog velikog problema sa napuštenim psima, sa kojim se Novi Sad suočava godinama unazad, održan je sastanak između predstavnika “Zoohigijene” i nevladinog sektora koji se bave napuštenim životinjima.

Naime, devet novosadskih organizacija je sredinom januara pokrenulo “Inicijativu za izmenu, unapređenje i usklađivanje sa zakonom gradskih odluka i programa u vezi sa problemom napuštenih životinja”. Predstavnici obe strane su se usaglasili da se zajedničkim naporom unapredi dobrobit i kontrola populacije pasa i mačaka na gradskim ulicama, kao i da se obezbed pravni okvir u kojem bi zainteresovani građani mogli da učestvuju.

Direktor “Zoohigijene” Aleksandar Bursać upoznao je predstavnike Inicijative sa predlogom uvođenja hranitelja napuštenih životinja od pre dve godine, sa kojim je povučena paralela sa predlogom organizacija o uvođenju staratelja. Ocenjeno je da je uvođenja staratelja uz ovom trenutku jednostavniji predlog. Inicijativa je predložila uvođenje staratelja napuštenih kućnih ljubimaca.

“Staratelj je fizičko lice koje na dobrovoljnoj bazi napuštenim psima i mačkama u kraju grada u kojem živi i/ili radi obezbeđuje ishranu i koje kontinuirano prati stanje ove populacije na teritoriji koju svojim aktvnostima pokriva. Incijativa smatra da bi ova dopuna pomogla da se građani i građanke koji su već angažovani i svojevoljno brinu o gradskim psima i mačkama uvedu u sistem, te svojim angažovanjem i pružanjem informacija pomognu JKP ‘Zoohigijena i veterina’ da što kvalitetnije obavlja poslove zoohigijene na teritoriji Grada”, navodi se u saopštenju Inicijative.

Takođe, zaključeno je i da postoji potreba za osnivanjem Radne grupe u cilju izrade Nacrta izmena Odluka i Programa u kojoj bi, uz predstavnike i predstavnice Inicijative i JKP “Zoohigijena i veterina Novi Sad”, učestvovali i nadležni iz Uprave za komunalne poslove i Uprave za propise. Zajednički zahtev za osnivanje Radne grupe biće podnet u toku naredne nedelje.

Podsetimo, “Odluka o držanju domaćih životinja na teritoriji grada Novog Sada” izričito zabranjuje hranjenje napuštenih i izgubljenih kućnih ljubimaca na površinama javne namene, dok “Odlukom o uređenju grada Novog Sada” nije regulisano postavljanje kućica. Građani se svojevoljno angažuju i organizuju u pravljenju i postavljanju kućica, često nesvesni da mogu da budu kažnjeni zbog svoje humanosti.

“Mnogi gradovi su dozvolili postavljanje kućica, pa je neophodno da se i Novi Sad priključi pozitivnom trendu i uključi u tokove obezbeđivanja dobrobiti, koje je zakonska obaveza svih građana kao i organa lokalnih samouprava”, dodaje se u saopštenju.

Inicijativu su pokrenule i potpisale organizacije: HMM.., Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad – SPANS, Fondacija za razvoj domaćinstva, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Čuvari kampusa Univerziteta u Novom Sadu, Volonterski centar Vojvodine, Novosadski humanitarni centar, udruženje “Omladinski centar CK 13” i Novosadska biciklistička inicijativa.

Autor: 021.rs
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos