Početna Gradske teme Pokrenuta istraga o zločinu u “Rajinoj šumi”

Pokrenuta istraga o zločinu u “Rajinoj šumi”

0

5171-sud

Gradski odbor Srpskog pokreta obnove (SPO) Novi Sad saopštio je danas da je Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu pokrenulo istragu o masovnom ubistvu više stotina Novosađana i drugih građana Vojvodine, čija su tela zakopana 1944. godine na lokalitetu “Rajina šuma” kod Novog Sada. U saopštenju se navodi da je predsednik Gradskog odbora SPO Novi Sad Vladimir Jelić juče u Ministarstvu unutrašnjih poslova, dao i prvi iskaz povodom tog postupka.

Iz novosadskog odbora SPO podsećaju da je istraga pokrenuta na osnovu krivične prijave koju je Vladimir Jelić podneo protiv NN izvršilaca i da je Skupština Grada Novog Sada letos, takođe na predlog SPO-a, usvojila Deklaraciju o osudi zločina u “Rajinoj šumi”.

– Raduje me da naša inicijativa nije ostala samo slovo na papiru i da su nadležni preduzeli dalje korake u ovom slučaju. Tužilaštvo i policija na taj način pokazuju profesionalnost i efikasnost, a država visok stepen odgovornosti za otkrivanje istine o ratnim zločinima, koji ne zastarevaju – rekao je Jelić, a prenosi se u saopštenju.

On je dodao da je važno da se “podvuče crta”, jer nas, kako je kazao, “prošlost definiše i određuje budućnost u kojoj ćemo živeti”.

U “Rajinoj šumi”, nekadašnjem izletištu u neposrednoj blizini Novog Sada, još 1991. godine, kako stoji u saopštenju, iskopane su kosti žrtava iz dela masovne grobnice i tom prilikom je identifikovano nekoliko najuglednijih Novosađana iz perioda Drugog svetskog rata, koji su stradali od komunističkog režima.

– Srpski pokret obnove poručuje da žrtve nemaju nacionalnost, veru i ideologiju. Ne smemo razdvajati one koji su nevini ubijeni od ruke Nemaca, komunista, ili pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, potrebno je, jednom za svagda, raskrstiti s prošlošću, a da bi se raskrstilo, potrebno je suočiti se sa zločinima i nevinima i njihovim potomcima doneti bar deo uskraćene pravde – kaže se na kraju saopštenja.

Novosadski SPO smatra i da je neophodno da se prostor lokaliteta “Rajina šuma” istraži i da se utvrdi tačan broj stradalih, čiji ostaci leže od 1944. godine.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija