Početna Kultura Arhiv Vojvodine prvi put u inostranstvu

Arhiv Vojvodine prvi put u inostranstvu

0

arhiv_vojvodine_izlozba

Arhiv Vojvodine će 26. oktobra 2015. godine, na Dan državnosti Republike Austrije, u organizaciji Međunarodne asocijacije ICARUS-a i Zavičajnog udruženja podunavskih Švaba Gornje Austrije, svečano otvoriti izložbu arhivskog materijala u Austriji u Marhtrenku, predstavljajući na taj način stručnoj i široj javnosti izložbu Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat (1849–1861).

Svečano otvaranje će se odvijati u Gradskoj opštini Marhtrenka uz prisustvo gradonačelnika Marhtrenka Paula Mara, dr Karla Hajnca iz ICARUS-a, predsednika Zavičajnog udruženja podunavskih Švaba Gornje Austrije Antona Elmera, konzula Republike Srbije Vladimira Novakovića, potpredsednika pokrajinske vlade APV i pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj Vladimira Pavlova, a u ime Arhiva Vojvodine, otvaranju će prisustvovati direktor Arhiva Branimir Andrić, autor izložbe Zoran Stevanović i tim arhivista koji su učestvovali u pripremi i realizaciji izložbe i svečanog otvaranja u Marhtrenku.

Arhiv Vojvodine je izložbom arhivskih dokumenata Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat (1849–1861) prošle godine obeležio 165 godina od osnivanja ove krunovine. Izložbu čini najvećim delom arhivska građa Arhiva Vojvodine, ali i knjige, likovni materijal, serijske i periodične publikacije, kartografska i rukopisna građa i sl. Samo manjim delom, izložbeni materijal je i iz fondova drugih ustanova kulture Republike Srbije.

Na izložbi je takođe prikazan i likovni materijal čije digitalne kopije je Arhiv Vojvodine otkupio od Austrijske nacionalne biblioteke, kao i sadržaj retkih austrijskih službenih listova i relevantni statistički podaci. U skladu sa osnovnim principima zaštite arhivske građe, izvorna dokumenta su prikazana na panoima u vidu kopija. Izložba Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat (1849–1861) govori o pravno-političkom položaju ove krunovine, kao i o životu Srba i drugih naroda u okviru Austrijskog carstva, sredinom XIX veka.

Ovo je jedna od najznačajnijih tema u srpskoj nacionalnoj istoriji i istoriji današnje teritorije AP Vojvodine. Međutim, istorija ovog perioda još uvek nije dovoljno istražena, što je opredelilo Arhiv da priredi ovu reprezentativnu izložbu i predstavi do sada manje poznata, ili potpuno nepoznata dokumenta.

Na ovaj način, dragocena arhivska građa Arhiva Vojvodine je postala dostupnija istraživačima i korisnicima.

Izvro i foto: 021.rs