Početna Gradske teme Polaganjem venaca kod Sinagoge obeleženo 78 godina od deportacije novosadskih Jevreja u...

Polaganjem venaca kod Sinagoge obeleženo 78 godina od deportacije novosadskih Jevreja u logore

0

Predstavnici Jevrejske opštine, GO SUBNOR-a i Grada danas, 26. aprila položili su vence kod spomen-ploče na Sinagogi.

Venci su položeni povodom 78. godišnjice deportacije novosadskih i bačkih Jevreja u koncentracione logore Evrope, a najviše u Aušvic.

Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark rekao je da je tog 26. aprila 1944. godine 1.900 Jevreja, uglavnom žena, dece i starijih ljudi iz novosadske Sinagoge odvedeno u smrt.

“Putovali su dva meseca da bi stigli u najstrašniji logor uništenja Aušvic – Birkenau. Otprilike njih 300 se vratilo i oni čine jezgro današnje Jevrejske opštine Novi Sad. Uprkos očajničkim pokušajima nacista da potpuno unište sve Jevreje, oni nisu uspeli u tome. Mi smo danas ovde i ponosno čuvamo naše običaje, tradiciju i uspomenu na naše tragično preminule sunarodnike”, istakao je Štark.

Događaju je prisustvovao devedesetpetogodišnji Novosađanin Pavle Katić koji je preživeo nekoliko logora i koji je svedočio o surovim iskustvima pripadnika jevrejske nacionalne zajednice u Drugom svetskom ratu. Njega su pre deportacije uhapsili mađarski okupatori koji su ga osudili na robiju, a nakon zatvora odveden je u koncentracioni logor.

“Taj logor napravljen je sa ciljem uništenja svih onih koji su bili protiv režima nemačkog rajha. Tu sam preživeo nekoliko meseci rada do iscrpljenja. Svi koji su bili snažni radili su duže, a ostali su postajali invalidi koje su likvidirali. Tako sam i ja u januaru 1945. godine odveden u logor gde je bio krematorijum koji nije mogao ni da prihvati sve žrtve. Posle nekoliko meseci, 28. aprila dočekao sam oslobađanje i tada sam dospeo u jedan američki logor za oporavak, a nakon toga sam vraćen u svoju zemlju. Sve aktivnosti vezane za otpor fašizmu odvijale su se i ovde u Novom Sadu. Među Jevrejima je bilo više stotina njih koji su u tome učestvovali i koji su dali život za tu borbu, a među njima je bio i moj brat Mirko”, ispričao je Pavle Katić.

Tokom Drugog svetskog rata populacija od nekoliko hiljada novosadskih Jevreja skoro je nestala. U januarskoj raciji 1942. godine, fašisti su ubili više od 800 Jevreja, pored toga, tokom celog rata oni su deportovani i ubijani, a u proleće 1944. godine preživeli su prebačeni u koncentracione logore. Na kraju Drugog svetskog rata u Novom Sadu je ostalo samo dvadeset Jevreja, a u narednim mesecima vratilo se još nekoliko stotina njih koji su rat proveli u partizanima, izbeglištvu ili u logorima širom Evrope. Nakon rata, veliki broj preživelih se iselio u Izrael.

Izvor: 021.rs
Foto: Grad Novi Sad