Početna Gradske teme Policajci protestovali ispred novosadskog suda

Policajci protestovali ispred novosadskog suda

0

Oko 200 policajaca protestovalo je danas ispred novosadskog suda. Oni su se okupili na poziv sindikata policije, kako bi upozorili na lošu bezbednosnu situaciju, odnosno da tužilaštvo i sudovi blago kažnjavaju osobe koje ubijaju ili napadaju pripadnike MUP-a.

Neposredan povod za protest u Novom Sadu je nedavno prebijanje pripadnika novosadske žandarmerije.

Na protestu su se pojavili pripadnici policije iz različitih delova Srbije, koji su podsetili da statistika pokazuje da u preoseku svaki dan dva do tri policajca budu napadnuta na dužnosti, a da je u proteklih nekoliko godina 13 policajca poginulo na dužnosti.

Sindikalni predstavnici su naveli da su policajci zabrinuti što kriminalci koji ih napadaju prolaze sa blagim kaznama, često dobijaju kazne ispod zakonskog minimuma ili ih čak sudovi oslobode. Policajci su sa ovog skupa zatražili od tužilaštva i sudova da budu strožiji prema onima koji napadnu policajce, podsećajući da svaki pripadnik policije predstavlja državu i da je svaki napad na policajca napad na Srbiju.

Takođe je zatraženo i da mediji prekinu sa promovisanjem kriminalaca, navodeći poslednji primer kada se Kristijan Golubović koji je u zatvoru, javio uživo u rijaliti program.

Nakon protesta, prestavnici sindikata policije su u zgradi novosadske palate pravde predali svoje zahteve. Oni su na kraju najavili da će se ponovo okupiti, ako treba i u daleko većem broju, ako se nešto ne promeni.

Lažna dojava o bombi u sudu

Neposredno nakon protesta palata pravde evakuisana je nakon anonimne dojave da je u njoj postavljena bomba i to baš tokom razgovora predstavnika Sindikata srpske policije (SSP) sa nadležnima u Tužilaštvu koji je održan neposredno nakon protesta policije ispred zgrade suda.

Kontradiverziona jedinica utvrdila je da se radi o lažnoj dojavi.

Autor: 021.rs
Foto: NsHronika