Početna Gradske teme Politika “koči” radove na Žeželjevom mostu

Politika “koči” radove na Žeželjevom mostu

0

zezeljev most mladen sekulic

Direktor pokrajinske Uprave za kapitalna ulaganja Nebojša Malenković upozorio je da postoji opasnost od probijanja roka za završetak radova na Žeželjevom mostu, koji je planiran za novembar ove godine, te optužio Vladu Srbije da koči taj projekat. Malenković je za RTV izjavio da se gradnja mosta finansira iz pokrajinske kase i budžeta Novog Sada, te donacija Evropske unije, ali da Vlada Srbije i Železnice Srbije upravljaju tim radovima iako ih ne finansiraju.

Mi koji plaćamo radove nemamo nikakvu nadležnost u pogledu dinamike tih radova. I to je apsurdno. Od nas se očekuje samo da platimo, a još su nas optuživali da kočimo radove iako mi redovno izmirujemo naše obaveze – istakao je on.

On je kazao da je Žeželjev most najvažniji infrastrukturni projekat ne samo za Novi Sad i Vojvodinu već i celu Srbiju, ali da “centralna vlast ne vodi računa o tom projektu”, te da je ovaj most postao “simbol dnevno-politčkog prepucavanja od kojeg građani trpe štetu”.

Malenković je rekao da se nada da EU neće povući svoju donaciju zbog probijanja roka za izgradnju. Međutim, kako je ocenio, odnos koji centralne vlasti prema ovom projektu može da ima posledice po neke buduće projekte koje bi se eventualno finansirali uz pomoć EU, “jer nas ne smatraju solidnim partnerom u realizaciji projekta ako nam radovi stalno kasne, ako cena radova u međuvremenu poskupljuje…”.

Povodom nedavne najave ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović da će sa izvođačima radova angažovanim na obnovi puteva biti raskinuti ugovori sa firmama ukoliko njihovi radnici nisu na terenu, Malenković je kazao da je to u slučaju Žežljevog mosta terbalo učiniti pre dve godine.

Mi već dve, tri godine ukazujemo da se raskinu ugovori sa izvođačima ako nema pomaka u izgradnji. Da je Vlada Srbije ovaj posao u celosti poverila Pokrajini, mi bismo danas sigurno imali novi Žeželjev most – naveo je Malenković.

Izvor: RTV
Foto: Mladen Sekulić / Color Media Communications