Početna Gradske teme Položeni venci povodom oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu

Položeni venci povodom oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu

0

Juče su položeni venci na Spomen krst palim borcima od 1912-1918. godine, povodom obeležavanja 9. novembra – Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu.

Vence su položili predstavnici Grada, zajedno sa delegacijom Saveza udruženja ratnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1920. godine i potomaka, kao i delegacijom Vojske Srbije, a pomen stradalima održalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Gradonačelnik Miloš Vučević kazao je da je ovaj dan posebno značajan jer se ove godine proslavlja 100 godina od kraja Prvog svetskog rata, od oslobođenja Novog Sada i 100 godina od Odluke o prisajedinjenju Srema, Bačke, Banata i Baranje odnosno Vojvodine, Kraljevini Srbiji.

– Danas je Novi Sad snažan, dobro organizovan srednjoevropski grad, sa punim pravom nazvan Srpska Atina, a isto tako i Evropska prestonica kulture i Evropska prestonica mladih. Grad koji je uvek bio spreman da prihvati sve, koji je u teškim vremenima umeo da prigrli i sačuva naše sunarodnike, Srbe stradalnike sa prostora bivše Jugoslavije, a da istovremeno ne ugrozi svoju multietničnost, multikonfesionalnost i multikulturalnost. Do svega toga ne bi došlo da nije bilo tog 9. novembra 1918. godine – rekao je Vučević.

Izvor: Novisad.com
Foto: Novisad.rs