Početna Gradske teme Pomoć za penzionere sa najmanjim primanjima

Pomoć za penzionere sa najmanjim primanjima

0

Penzioneri iz Novog Sada sa najmanjim primanjima, njih 185, dobilo je pakete sa prehrambenim proizvodima i sredstvima za higijenu. Novac za nabavku paketa izdvojena su iz republičkog fonda pio, dok je preostalih 5 paketa donirao “Univereksport”.

Penzioneri sa minimalnim primanjima suočavaju se mnogim problemima, jer im penzije jedva pokrivaju osnovne troškove, te im solidarna pomoć u vidu humanitarnih paketa, kako kažu, mnogo znači.

Pravo na solidarnu pomoć imali su penzioneri čija je penzija do 26.000 dinara i koji u prethodnih 5 godina nisu primili humanitarni paket.

“Problemi su u tome što ne mogu da pribave sve ono što im treba, osnovno za život, tako da je Republički fond PIO shvatio to i na ovaj način preko Fonda solidarnosti odvojio određena sredstva što je ove godine 821.000 dinara”, rekao je Siniša Brankov, potpredsednik Udruženja Grada Novog Sada.

Pored solidarne pomoći u vidu hrane, sredstava za higijenu i lekova, ova kategorija penzionera ima pravo i na još neke benefite.

“Mi smo Pravilnikom o društvenom standardu napravili prava za penzionere gde oni imaju mogućnosti da idu na rehabilitacioni oporavak u trajanju od 10 dana, zatim na sportsko rekreativne manifestacije gde je veoma bitno da se oni integrišu u društvo, a samim tim i solidarna pomoć koja je novi vid društvenog standard i prvi put je realizovana 2016 godine”, rekla je Svetlana Đuretić, Savetnik direktora pokrajinskog PIO Fonda.

Kako ističu u udruženju penzionera grada Novog Sada, ovo je samo jedan od dodatnih oblika socijalne zaštite starijih koji je human, društveno odgovoran i efikasan.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay