Početna Gradske teme Predlog usvojen: Novi Sad dobija Komunalnu miliciju

Predlog usvojen: Novi Sad dobija Komunalnu miliciju

0

Većinom glasova odbornici Skupštine grada, usvojili su devetomesečni izveštaj o izvršenju budžeta grada. Od naredne godine iz gradskog budžeta biće izdvojen novac za plaćanje ličnih pratilaca i asistenata deci i osobama sa invaliditetom. Komunalna policija od sada se zove Komunalna milicija, a usvojeni predlog daje joj i veća ovlašćenja, te će komunalni milicajci od sada moći da rade i u civilu.

Za prvih devet meseci, grad je prihodovao 22 milijarde dinara, dok su rashodi 14 milijardi, što je 48 odsto planiranih za celu godinu. Vlast gradski budžet označava kao stabilan, dok opozicija tvrdi da izveštaj pokazuje loše planiranje.

“Grad Novi Sad ima stabilnu finansijsku situaciju, dobru politiku svojih finansija i da su prohodi na zarade na dosta visokom nivou, što znači da imamo i dalje trend otvaranja novih radnih mesta da su te plate redovne stabilne i da se državi ispunjavaju obaveze od strane poslodavaca”, rekao je Srđan Kružević, zamenik gradonačelnika.

“Izvršenje koje nam prikazuje gradska vlast danas je veoma slično svim onim koje donosi i ranije i pokazuje da se radi pre svega o lošem planiranju”, rekao je Aleksandar Bujić iz DJB.

Odbornici su većinom glasova usvojili i predlog odluke da se komunalnoj policiji daju veća ovlašćenja, što je, prema rečima Kruževića, samo usaglašavanje sa zakonom, dok opozicija ovu odluku žestoko kritikuje.

“U Ustavu Republike Srbije striktno piše da se policijskim poslovima mogu baviti isključivo državni organi, a ne institucije koje kao u ovom slučaju osnivaju lokalne samouprave, sredstva prinude i sile su posebna priča”, rekao je Đurađ Jakšić iz SRS-a.

Umanjenje računa za komunalne usluge i naredne godine imaće porodice sa troje i više dece, a po prvi put, Grad Novi Sad će iz budžeta plaćati usluge ličnih pratilaca i personalnih asistenata osobama sa invaliditetom. Neposredno pre početka sednice, najavljeno je i raspisivanje tendera za četiri javne garaže u centru grada, a javni poziv, trebalo bi da bude raspisan naredne nedelje.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay