Početna Gradske teme Ponovo naložena smena direktorke Visoke poslovne škole

Ponovo naložena smena direktorke Visoke poslovne škole

0

visa_poslovna

Agencija za borbu protiv korupcije ponovo je preporučila da se sa mesta direktorke Visoke poslovne škole strukovnih studija razreši Dragica Tomić. U obrazloženju rešenja, Tomićeva se tereti za sukob interesa i moguću korupciju jer je kao direktorka škole glasala da njen suprug Radovan Tomić bude član Saveta ove škole. S druge strane, Tomić koji je pre nje bio direktor iste ustanove, glasao je svojevremeno kao predsednik Nastavničkog veća da njegova supruga postane nova direktorka.

Tomić je i kao član Sasveta škole glasao da njegova supruga odlazi na službena putovanja u Sloveniju, Hrvatsku i Rusiju. Isti Savet je usvajao i njene izveštaje sa putovanja, doneo odluku da direktorka može da koristi službeno vozilo bez ograničenja, uz povećanje potrošnje benzina od 20 odsto. Ranije je već zbog ove situacije u školi Agencija pokrenula postupak protiv Radovana Tomića sa zahtevom za njegovo razrešenje sa mesta člana Saveta gde je predstavnik nastavnog osoblja.

Što je još gore, na sva ta službena putovanja oni su išli zajedno, kupovali i trošili školski novac. Situacija u školi nikad nije bila gora, više od šest meseci nije bilo Nastavnog veća koje je ključno za funkcionisanje, a direktorka i njen muž na sastancima vređaju zaposlene i funkcionere AP Vojvodine“, za “Blic” kaže jedan profesor iz ove škole, koji je želeo da ostane anoniman.

U Agenciji kažu da se direktorka žalila na njihovo rešenje, te da sada drugostepeni organ, Odbor Agencije, treba da donese konačnu odluku. Kako dodaju, u većini slučajeva Odbor potvrđuje prvostepenu odluku.

U žalbi na rešenje Tomićeva navodi da Agencijaovakvim odlukama krši ustavna prava bračnih supružnika koji su zaposleni u visokoškolskoj ustanovi. “Žalila sam se na odluku Agencije, a kako je postupak u toku, smatram da bi svako komentarisanje odluke bio svojevrsni pritisak na Agenciju da rešenje koje će doneti bude negativno za mene”, kaže Dragica Tomić.
Podsetimo, Agencija za borbu protiv korupcije ranije je naložila smenu bračnog para Tomić, koji već 16 godina suvereno vlada Visokom poslovnom školom u Novom Sadu. Radovan Tomić je 12 godina u nekoliko mandata bio direktor Visoke poslovne škole, da bi ga 2013. godine nasledila njegova supruga Dragica Tomić, koja je i dalje na toj funkciji. Radovan Tomić je sada član Saveta škole.

Autor: Blic