Početna Gradske teme Ponovo odloženo suđenje inspektoru u slučaju “Kontrast”: Roditelji nastradalih žrtava najavili protest

Ponovo odloženo suđenje inspektoru u slučaju “Kontrast”: Roditelji nastradalih žrtava najavili protest

apelacioni-sud-novi-sad

Porodice žrtava nastradalih u diskoteci “Kontrast” najavili su održavanje protesta 12. februara, kada će se u podne okupiti ispred zgrade suda i izraziti nezadovoljstvo radom novosadskog suda.
Porodice su nezadovoljne odugovlačenjem sudskih postupaka koji se u Osnovnom sudu u Novom Sadu vode protiv petoro inspektora u čijoj je nadležnosti bila kontrola diskoteke “Kontrast”, kao i odbacivanjem krivične prijave protiv pripadnika Vatrogasno-spasilačke jedinice.
Protest je najavio Branko Miladinović, otac nastradale novinarke Tamare Miladinović, nakon što je juče treći put odložen početak suđenja Veselinu Kercu, građevinskom inspektoru optuženom za zloupotrebu službenog položaja. Inspektora optužnica tereti da prilikom kontrole 14. aprila 2010. nije konstatovao da upotrebna dozvola za diskoteku nije obuhvatila ulaz veličine četiri puta deset metara na drugoj parceli, kao ni da postoji galerija.
Prethodna dva ročišta nisu održana zbog štrajka advokata, a sada je inspektorov branilac nedolazak opravdao drugim suđenjem u isto vreme. Kerac nije bio saglasan da se glavni pretres održi bez advokata, pa je sudija naredno ročište zakazao za 7. april.
Iz Osnovnog suda u Novom Sadu za 021 objašnjavaju da je nakon više od četiri meseca štrajka advokata sasvim očekivano da dođe do preklapanja termina suđenja, jer mnoga od njih sada za kratko vreme moraju da se održe.
“Javnost mora da bude upoznata sa činjenicom da sud ne može održati suđenje u nekom predmetu ukoliko nisu ispunjeni svi procesni uslovi da se takvo suđenje održi. U ovom konkretnom slučaju da je sud i pored izričite izjave okrivljenog da ne želi da se suđenje u ovom predmetu održi bez prisustva njegovog branioca, koji je unapred opravdao svoj izostanak sa ovog suđenja, doneo odluku da održi suđenje, sasvim sigurno došlo bi do povrede prava okrivljenog na odbranu koje je garantovano ne samo našim procesnim zakonom, već i Ustavom RS i međunarodnim aktima”, kažu u Osnovnom sudu.

Prigovor na odbacivanje krivične prijave

Branko Miladinović je izjavio da će porodice žrtava na protestu izraziti nezadovoljstvo jer smatraju da se zloupotrebljavaju procesne mogućnosti na štetu porodica.
Porodice žrtava razočarala je i odluka da se odbaci krivična prijava koju su ubrzo posle tragedije u diskoteci, dakle 2012. godine, podneli protiv vatrogasaca, optužujući ih za nepružanje pomoći i nesavestan rad u službi. Roditelji nastradale Milene Dalmacija, juče su Osnovnom javnom tužilaštvu podneli prigovor na njihovu odluku da se odbaci krivična prijava.
Pod optužbom da su zloupotrebili službeni položaj, u Osnovnom sudu se vode i postupci protiv još četvoro inspektora. Sudi se protivpožarcima iz Uprave za vanredne situacije Tihomiru Vuleviću, Slavku Hajroviću i Maji Golubović. Postupak je pokrenut i protiv Radoslave Rončević, načelnice turističke inspekcije.

Autor: 021.rs