Početna Gradske teme Ponovo otvorena suvenirnica na Keju

Ponovo otvorena suvenirnica na Keju

Turiste koji pristižu brodom u Novi Sad na keju dočekuje ponovo otvorena suvenirnica. Staklena „kutija” postavljena daleke 2011. godine, preko puta Doma vojske, sve do subote proteklog vikenda bila je prazna i zaključana.

Radila je samo jedno leto u godini otvaranja, potom zbog nepostojanja uslova za rad na njena vrata je stavljen katanac.

Lili i Rouz, odnosno Ljiljana Paušić Mojić i Ružica Malkanović, nude turistima razne proizvode iz privatnih vojvođanskih radionica uz zahvalnicu ispisanu po staklenom zidu suvenirnice na srpskom i engleskom jeziku “Hvala što kupujete ručno rađene i domaće proizvode”. Sitni ukrasni predmeti sa motivima ovog kraja, fruškogorska vina, šljivovica i kajsijevača iz Banata, kozji sir sa farme na Fruškoj gori, senćanska čokolada iz Čiline kuhinje, prvoklasni med čuvenog proizvođača iz Bačke Palanke, domaća kobasica od mangulice, ratluk raznovrsnog ukusa proizvodeni u radionici jedne medicinske sestre iz Novog Sada, pivo sa ukusom krastavca, razni yemovi, ajvar…. Sve je uredo poslagano u vitrinama suveninice. Čovek da ne poveruje šta sve može da stane u tu malenu prostoriju.

Nama su se ljudi smejali kada smo pre šest meseci se prijavile na konkurs da zakupimo suvenirnicu od “Poslovnog prostora” koji upravlja njome“, priča Ružica Malkanović.

“Šta će vam to? Tamo nema uslova za rad. Nema struje i vode, pa su vrućine nepodnošljive u letnjim mesecima” Tako su nam govorili. Kako se kasnije ispostavilo bile smo jedine koje smo želele da suvenirnicu iznajmimo. Ali, kako vidite uspele smo da sredimo papirologiju i da je doteramo. Platile smo struju, prostoriju smo klimatizovale i posao je krenuo.

Dok razgovaramo turisti, uglavnom Nemci, ulaze u suvenirnicu i još s vrata traže plan grada i razglednice… Ali, zasad nema ni jednog ni drugog.

Nadam se da ćemo ih uskoro dobiti od Turističke organizacije grada i da će Pošta Srbije postaviti sanduče, kako bi turisti mogli svojeručno da ubace svoju razlgednicu, a ne da je daju vodiču da odnese u poštu, kako se to sad radi“, kaže Ružica.

Istog trenutka joj zazvoni mobilni i nakon kratkog razgovora ozari joj se lice.

Dobre vesti! Kao da je neko čuo naš razgovor, jer su mi upravo javili iz Pošte da će poštansko sanduče biti uskoro postavljeno. Još da dobijemo plan grada i razglednice i naravno da proradi česma na keju, bilo bi sve u najboljem redu.

Podsećamo, suvenirnica na Keju pre šest godina otvorena je u okviru projekta Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj grada i Agencije USAID “Oživljavanje obale Dunava” za koji je Grad Novi Sad dobio 90.000 dolara.

Izvor: Dnevnik

Foto: novisad.rs

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here