Početna Gradske teme Ponuđači šesti put zaustavljaju javnu nabavku “Kamenice 2”

Ponuđači šesti put zaustavljaju javnu nabavku “Kamenice 2”

institut-sremska-kamenica-wide-jpg_640

Postupak javne nabavke linearnih akceleratora za terapiju zračenjem za objekat „Kamenica 2“ šesti put je zaustavljen. Ponuđači šesti put zaustavljaju javnu nabavku podnoseći Zahtev za zaštitu prava ponuđača. Ovoga puta zahtev je podneo ponuđač „Varian Medical Systems“.
Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine smatra da su navodi “Variana” identični navodima firme „Siemens”“ d.o.o. iz Beograda, koji je prethodno tražio zaštitu prava, a taj zahtev odbijen je 18. maja.

Nabavka će biti zaustavljena sve dok Republička komisija za zaštitu prava ponuđača ne donese odluku o daljem postupanju.

Nabavka aparata za zračenje i dalje je na čekanju, iako je svaki četvrti uzrok smrti u Novom Sadu kancer.
Prema istraživanju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u gradu od raka godišnje premine 4.000 ljudi.

U Novom Sadu muškarci najčešće obolevaju od malignih tumora dušnika, pluća, debelog i završnog creva, a žene od malignih tumora dojke.

Prema podacima Registra za maligne neoplazme Vojvodine, Instituta za onkologiju Vojvodine Sremska Kamenica, u Vojvodini u 2011. je registrovano oko 11.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok je oko 6.000 osoba umrlo od posledica tih oboljenja.

Istraživanja Instituta za javno zdravlje Vojvodine pokazuju da u Novom Sadu od 4.000 umrlih čak 29 odsto muškaraca umre od malignih tumora dušnika i pluća, 14,4 od tumora debelog creva, od tumora prostate 10 odsto, a jetre 4,6 odsto.

Od malignog tumora dojke umire 19,6 odsto žena, od tumora dušnika i pluća 14,6, debelog creva 10,7, a od tumora pankreasa 5,9.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u 2013. godini registrovano je 2.704 tumora dušnika i pluća, 2.455 tumora dojke, a debelog creva 1.331.
Nabavka linearnih akceleratora označena je kao jedna od najvećih investicija u zdravstvu na teritoriji Vojvodine.

Autor: Blic