Početna Gradske teme Popravlja se spomenik u Futogu koji je lepljen izolir trakom, biće saniran...

Popravlja se spomenik u Futogu koji je lepljen izolir trakom, biće saniran i “Janika Balaž”

0

Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture raspisao je tender za sanaciju spomenika i spomen ploča u gradu i okolini.

Među onima čija sanacija je predviđena je i bronzana figura partizana ispred Kulturnog centra “Mladost” u Futogu, čiji je postament već neko vreme u toliko lošem stanju da su građani lepili mermerne ploče izolir trakom kako ne bi pale na decu koja se igraju u njegovoj blizini.

Kako je navedeno u specifikaciji radova, potrebno je ukloniti sve postojeće mermerne ploče iz partera oko spomenika i sa postamenta spomenika. Potom je neophodno sanirati betonsku podlogu i pripremiti je za postavljanje novih mermernih ploča, iste ili približne boje kao što su originalne.

Takođe, ponuđač koga Zavod izabere trebalo bi da sanira skulpture Marije Olenjine, Janike Balaža, Velikog para i Arhetipa. Ove skulpture potrebno je oprati, bez hemijskih sredstava i naknadnog premazivanja.

Potrebno je i izraditi i bronzanu spomen-ploču sa reljefnim likom Koste Šokice, jer je stara, pre nekoliko godina ukradena. Tekst pločtaviti nove mora da bude identičan onom sa originalne ploče, a i font mora biti isti. Reljefni lik Koste Šokice, morao bi, ukoliko je to moguće, da bude identičan originalnom. Ploča treba da bude postavljena na isto mesto na kom je stajala stara (Koste Šokice 2) i da bude maksimalno zaštićena od oštećenja i krađe.

Konačno, traži se i izrada i postavljanje dve info-table sa imenima pilota Kraljevine SHS/Jugoslavije sahranjenih na Vojnom (Avijatičarskom) groblju u Novom Sadu, u okviru kompleksa Rimokatoličkog groblja u Futoškoj ulici. Prema dosadašnjim podacima, u ovom delu groblja je sahranjeno 56 pilota Ratnog vazduhoplovstva Kraljevine SHS, odnosno Jugoslavije.

Rok za podnošenje ponuda je 19. april, a reč je o prvoj fazi sanacije javnih spomenika na teritoriji Grada Novog Sada.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia