Početna Gradske teme Porasle plate u Novom Sadu

Porasle plate u Novom Sadu

0

Novosađanima je za mesec dana plata porasla za nešto više od 2.000 dinara.

Prema zvaničnim statističkim podacima, prosečna bruto plata u Novom Sadu u oktobru iznosila je 76.420 dinara, dok je neto plata bila 55.157 dinara.

Na teritoriji cele Vojvodine je prosečna plata iznosila u proseku 65.783 dinara bruto ili 47.556 dinara neto.

Najniže plate imali su, pokazuje statistika Republičkog zavoda za statistiku, stanovnici Bača i to 39.101 dinar neto.

U javnom sektoru su plate bile u proseku 60.278 dinara neto u javnim preduzećima, 50.092 dinara u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, a 52.952 dinara u prosveti i kulturi.

Ovi podaci su, kako je poznato, nerealni pokazatelj stvarne situacije u novčanicima. Zato je zavod za statistiku počeo da vodi podatke i o medijalnoj zaradi, koja predstavlja iznos koji su zaradili do polovine ukupno zaposlenih građana. Medijalna zarada je najbliža stvarnim prihodima građana i on je u oktobru iznosila 39.278 dinara.

Obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay