Početna Gradske teme Poražavajuće: Kod više od 80 novosadskih preduzetnika otkriveni radnici na crno

Poražavajuće: Kod više od 80 novosadskih preduzetnika otkriveni radnici na crno

0

Inspekcija Ministarstva rada od početka godine kod 80 novosadskih preduzetnika zatekla je više od 130 neprijavljenih radnika.

Od 3. januara do 24. jula na crnoj listi preduzetnika koji su zapošljavali radnike bez ugovora, čime nisu imali osnovna radnička prava, našlo se 1.400 preduzeća iz različitih delova Srbije. Ukoliko se izvede računica, svako 17. preduzeće u Srbiji koje je, u dosadašnjem delu godine, zapošljavalo radnike „na crno“, registrovano je u Novom Sadu, prenose mediji.

Inspekcija u Novom Sadu zatekla je više od 130 radnika koji su radili, a da nisu imali ugovor. Radnici „na crno“ u Novom Sadu su uglavnom zaticani u malim preduzetničkim radnjama, frizerskim salonima, ugostiteljskim objektima, prodavnicama brze hrane. Najčešće je registrovan jedan neprijavljen radnik, ali bi ponekad taj broj bio i veći.

Pozitivno je to što veliki procenat poslodavaca potpiše ugovor sa radnicima, nakon posete inspekcije. Neki to ne žele, već biraju da protiv njih bude podneta prekršajna prijava, dok se pojedini nalaze u situaciji da, i kada žele, to ne mogu da učine. Takva je situacija onda kada inspekcija na poslu zatekne radnika, koji je već radno angažovan kod drugog poslodavca, pa ne može da stupi u radni odnos kod poslodavca kog je nadzirao inspektorat.

Pokrenut je i portal recineradunacrno.rs, na kom možete da prijavite ukoliko smatrate da su ugrožena vaša radnička prava.

Izvor: 021.rs/novisad.com

Foto: Pixabay