Početna Gradske teme Poreska uprava proglasila službenom tajnom podatke o Elektrovojvodini

Poreska uprava proglasila službenom tajnom podatke o Elektrovojvodini

621833_elektrovojvodina01rasfoto-robert-getel_ff

Poreska uprava Ministarstva finansija Srbije odbila je zahtev Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) da dostavi podatke o poslovanju Elektrovojvodine, i proglasila ih službenom tajnom, saopštio je danas VOICE. VOICE je od Poreske uprave tražio informacije o tome koliko je Elektrovojvodina uplatila u prethodne tri godine na ime svakog poreza u budžete Srbije, Vojvodine i vojvođanskih lokalnih samouprava.

U zahtevu, koji je Poreskoj upravi upućen 15. maja, traži se i podatak o vrednosti imovine i kapitala Elektrovojvodine i njenih ogranaka, a postavlja se i pitanje da li je ta imovina umanjena u prethodnih pet godina i, ako jeste, po kojem osnovu.
Poreska uprava odbila je da dostavi tražene informacije, pozivajući se na Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić ocenio je da je “besmisleno” označavati poverljivim podatke o visini poreza koje je platilo preduzeće u državnom vlasništvu.

On je za VOICE kazao da je Poreska uprava u ovom slučaju pogrešila kada je odbila da dostavi podatke, jer je bez obzira na utemeljenost takve odluke u Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, svaki organ vlasti dužan da u obzir uzme i odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

“Ne ulazeći u razlog da li takva odluka ima veze sa aktuelnom debatom u vezi sa gašenjem Elektrovojvodine, smatram da bi svi argumenti za njeno gašenje i protiv toga trebalo da budu sučeljeni, kako bi se videla šta je pretežna korist”, rekao je Nenadić.

Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je nedavno da u tom javnom preduzeću više neće postojati direkcije, a promena predviđa da sva privredna društva za proizvodnju uglja i električne energije budu integrisana u JP EPS i da se četiri privredna društva za distribuciju električne energije – Elektrovojvodina, Elektrosrbija, Jugoistok i Centar pripajaju privrednom društvu Elektrodistribucija Beograd i da od 1. jula rade kao jedinstveno privredno društvo EPS Distribucija.

U Elektroprivredi Srbije (EPS) početkom ovog meseca su potpisani i ugovori o formiranju jedinstvenog elektrodistributivnog preduzeća i o pripajanju sedam preduzeća za proizvodnju uglja i struje u Javno preduzeće EPS.

Autor: Beta