Početna Politika Vučević: SNS za smanjenje broja odbornika u Novom Sadu

Vučević: SNS za smanjenje broja odbornika u Novom Sadu

0

srd_7991

Smanjenje broja odbornika u gradskoj skupštini je potrebno, smatraju predstavnici pojedinih političkih stranaka u Novom Sadu, dok drugi misle da je važnija tema način njihovog izbora. Predsednik Gradskog odbora SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević smatra da će nakon razgovora o smanjenju broja poslanika u republičkom i pokrajinskom parlamentu na red doći i lokalne skupštine i da iz tih razgovora ne može biti izuzeta nijedna lokalna samouprava, pa ni Novi Sad. Ne želeći da licitira da li broj odbornika u novosadskoj skupštini treba smanjiti sa 78 na 50, 40 ili 35, on je rekao da je najbitnije da lokalni parlament bude efikasan.
Kada je reč o izbornom sistemu, stav SNS biće da je proporcionalni izborni sistem najproduktivniji.

“Nemam ništa protiv da gradonačelnik bude biran po tzv. kancelarskom principu na lokalnom nivou, da sa svojim kabinetom bude biran u skupštini, jer će skupštine svakako zadržati dominantan uticaj kao ključni organ lokalnih samouprava”, rekao je Vučević.

Predsednik Gradskog odbora DS-a Veljko Krstonošić istakao je da je o broju odbornika u lokalnim skupštinama neophodno razgovarati, ali da je mnogo važnija tema – način njihovog izbora. Po njegovim rečima, građani se prema postojećem zakonu mogu izjasniti za jednu od ponuđenih lista na izborima i nije im omogućeno da se izjasne, odnosno da biraju onoga ko će ih predstavljati u lokalnim parlamentima.

“Po proporcionalnom sistemu koji je aktuelan, građani nemaju pravo da neposredno biraju odbornika koji će se naći u lokalnoj skupštini, a mi smatramo da je to jedna od ključnih stvari koju promenom sistema građanima treba omogućiti”, rekao je Krstonošić.

Predsednik Gradskog odbora SRS Đurađ Jakšić smatra da je postojeći broj odbornika u Skupštini grada od 78 realan i da “sigurno ne treba da bude veći, a da bi mogao biti manji”. “Broj odbornika u novosadskom parlamentu je optimalan, a ono što je problem je broj odbornika u nekim drugim gradovima koji su po nekoliko puta manji od Novog Sada, a imaju približan broj odbornika”, rekao je Jakšić.

Šef odborničke grupe DSS u novosadskom parlamentu Vladimir Radaković rekao je da o eventualnoj promeni broja odbornika u Skupštini grada u DSS-u nisu razgovarali, te da će o tome biti reči tek kada i ako stigne takav predlog.

Autor: Tanjug