Početna Gradske teme Porodično nasilje u Vojvodini u porastu

Porodično nasilje u Vojvodini u porastu

pokrajina-pokrajinski-ombudsman-zastitnik-jpg_660x330

Pokrajinski ombudsman ocenio je danas da Skupština Srbije ne treba samo da usvoji Predlog zakona o sprečavanju nasilja u porodici, već da ga i uskladi sa Konvencijom Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici i doslovno ga primeni.
U saopštenju pokrajinskog ombudsmana navedeno je da rezultati istraživanja sprovedenih proteklih devet godina pokazuju da je u Vojvodini broj registrovanih slučajeva nasilja u porodici konstantno u porastu, ali da nadležne institucije i organi nastavljaju sa izricanjem najblažih sankcija počiniocima.

Dodaje se da su praksa i pristup institucija rešavanju problema porodičnog nasilja nedovoljno usaglašeni, a da u državnim i pokrajinskim institucijama još uvek ne postoje ujednačene, kontinuirane i sistematične baze podataka i evidencije o slučajevima nasilja u porodici, koje bi omogućile sveobuhvatno sagledavanje i praćenje ovog problema.

Navodi se da zbog nasilja u porodici najviše trpe žene, deca i stare osobe i dodaje da institucije imaju obavezu da preduzimaju sve zakonom predvidjene mere da ih zaštite.

Autor: Beta